Homme on suure börsikrahhi aastapäev

23. oktoober 2009, 15:56

80 aastat tagasi läks 24. oktoober 1929
ajalukku kui must neljapäev Wall Streetil. Seda päeva loetakse börsikrahhi
avapauguks ja Suure Depressiooni alguseks.

Mustale neljapäevale järgnesid teised mustad päevad. Tõeliselt katastroofilisteks osutusid esmaspäev, 28, oktoober ja teisipäev, 29. oktoober.

24. oktoobril 1929 vahetas New Yorgi börsil omaniku rekordilised 12,9 miljonit aktsiat. Päevaga kaotati USAs 5 miljardit dollarit. Aktsiahindadest teada andnud telegraafilint jäi tegelikkusest enam kui tund aega maha. Dow sulgus 299,47 punktil.

Sel päeval kell 13 kogunesid juhtivad pankurid, et leida lahendus kaosele ja paanikale, mis olid tabanud börsipõrandat. Börsi asepresident Richard Whitney, kellel oli pankade 20 mln dollariline rahaline toetus, astus börsipõrandale ja andis korralduse osta suur plokk US Steeli aktsiat turuhinnast kõrgemal, kirjutab Wikipedia. Seejärel andis ta teiste eliitaktsiate ostu korraldusi. Päev päästeti suure päevaisesise kukkumisega, kuid päeva lõpuks vähese langusega ja reedel oli kerge tõus, kuid esmaspäeval järgnes suur müügipaanika ja olukorda enam päästa ei suudetud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. October 2009, 16:07
Otsi:

Ava täpsem otsing