Pensionipõlveks hoitu müügis

Madis Eelmaa 26. oktoober 2009, 00:00

Viimastel kuudel on turule lisandunud hulgaliselt eksklusiivseid objekte, mida nende omanikud on aastaid hoidnud kui alternatiivi pensionikindlustusele. Nagu enamiku müüki tulevate objektide puhul on ka nende hinnad esialgu kõrged.

Iseäranis on lisandunud just mereäärseid või merelähedasi kinnistuid ja eramuid ning sisemaal looduslikult väga kaunis kohas paiknevaid talusid, millest omanikud pole nende eksklusiivsuse tõttu aastate jooksul olnud nõus raha teenimise eesmärgil loobuma. Paraku on osale leibkondadele sellised varad praegu lihtsalt kas üle jõu käivad või vajatakse lisaraha.

Viimase kahe ja poole aasta jooksul on kinnisvarahinnad keskmiselt kukkunud küll veidi enam kui poole võrra, elamumaade ja kruntide turul on langus järsemgi olnud. Samas on valdavaks trendiks olnud terve langusperioodi, et eksklusiivsemate varade omanikud aktsepteerivad hinnalangust kõige vähem ning usuvad jätkuvalt, et kunagi näiteks 4 miljonit krooni maksnud kinnistut on võimalik praegu realiseerida 3,5 miljoni krooniga. Samas julgen väita, et need omanikud ei hinda adekvaatselt taustsüsteemi.

Kui 2006. aastal miljon krooni maksnud krunt maksab praegu 400 000 krooni, siis on väär arvata, et varem 4 miljonit maksnud maatüki väärtus on püsima jäänud. Buumi ajal maksis kallim maatükk odavamast neli korda rohkem. Miks peaks see suhtarv muutunud olema?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:17

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing