Eesti ei saa endale uut naaberriiki

Kadri Bank 27. oktoober 2009, 18:49

Skandinaavia riikide peaministrid
ei pidanud tänasel Põhjamaade tippkohtumisel heaks ideeks moodustada liitriiki,
mille pea oleks Taani kuninganna Margrethe II, vahendab Põhjamaade Nõukogu
veebileht norden.org.

Põhjamaade tippkohtumise pressikonverentsil pidasid peaministrid olemasolevaid koostöövorme piisavaks, et tulla toime ülemaailmsete probleemidega, sh kliimamuutuste ja energeetikaküsimustega. Peaministrid, sh Taani peaminister Lars L¸kke Rasmussen distantseerisid end ideest, mis on täna Skandinaavia ajakirjanduses palju tähelepanu saanud.

Ettepaneku taastada Kalmari unioon (1397–1523) käis tänases Rootsi päevalehes Dagens Nyheter välja ajaloolane Gunnar Wetterberg, kelle arvates võiks Skandinaavia riigid tõsta nii oma mõjuvõimu Euroopa Liidus.

Sellel oleks Wattenbergi arvates nii majanduslikud kui ka kultuurilised eelised. Taani, Rootsi, Norra, Soome ja Island moodustaks maailmas suuruselt kümnenda majanduse. 25-miljonilise elanikkonnaga liitriigi SKP oleks 1,2 triljonit dollarit (2006. a põhjal). Ka turg Põhjamaa kirjandusele, muusikale, tantsule ja teatrile oleks tunduvalt suurem, loetles Wattenberg eeliseid.

Rootsi ajaloolase hinnangul on „Rootsi ülbus viimastel aastakümnetel vähenenud“, mis suurendab võimalust liitriigi moodustamiseks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. October 2009, 18:49
Otsi:

Ava täpsem otsing