SEB: 95%-l klientidest laenulepingu muutumisel intress ei tõuse

27. oktoober 2009, 16:45

Laenulepingu tingimuste muutmisel kliendi
poolt on pangal õigus tõsta ka intressi, aga praktikas seda 95%-l laenuvõtjatel
tehtud pole, ütles SEB Panga eraisikulaenude valdkonna äriarendusjuht Triin
Messimas Euroopa Komisjoni laenuteemalisel ümarlaual.

Messimas rääkis ümarlaual, kui laenulepingu tingimused ei muutu, siis ei muutu laenu võtnud kliendi jaoks midagi, kui aga klient soovib näiteks mingil hetkel laenu pikendada, siis sellisel juhul muutub ka intress. Ühepoolne intressimarginaali muutus panga poolt ei ole võimalik, ainult baasintressi puhul, tüles ta.

"Tegelikkuses me seda sageli ei tee," ütles Messimas, pidades silmas, et laenu pikendamisel jäetakse laenu tagasimaksmise tähtaeg sageli muutmata ja muudetakse lihtsalt tagasimaksmisegraafikut, et mitte muuta intressi. "95 protsendil ei muutu," lisas ta.

Messimas märkis, et suur enamus lepingu allakirjutajaid saavad aru, millega nad on liitunud, kasutades vajadusel ka kliendituge. Mida ta aga välja tõi, olid kommunikatsiooniprobleemid, mis võib viia kliendi ka näiteks finantsinspektsiooni. Kõige suuremad laenude ümber vaidlejad on tema sõnul ise tavaliselt süüdi. "Püüame teha kõik, et lõplik lahendus tuleks meie poole pealt," kinnitas ta.

Samas tõdes Messimas, et pank vaatab teatud reservatsiooniga nende inimeste laenutaotlusi, kes on võtnud varasemalt kiirlaenu. Tema hinnangul on kiirlaen väga targa ja teadliku kliendi toodang, kuna klient peab otsuse ise tegema, samas kui SEBs nõustatakse laenu andmist ja hoiatatakse liigse laenamise eest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. October 2009, 17:45
Otsi:

Ava täpsem otsing