Tööandjate keskliit usub eurokriteeriumite täitmist

27. oktoober 2009, 10:07

Tööandjate keskliidu hinnangul on liitumine
eurotsooniga muutumas tõenäoliseks, kuna valitsus on kärpimas avaliku sektori
kulutusi ning algatamas struktuurseid reforme.

Usku eurokriteeriumite täitmisse süstib ka Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) lõppenud visiit Eestisse, mis kinnitas Eesti eurokõlblikkust. Kuna IMFi missiooni juht hindas järgmise aasta eelarve defitsiiti lubatust veidi kõrgemaks, tuleb valitsusel teha 2010. aasta eelarves siiski täiendavaid kulukärpeid, teatas tööandjate keskliit.

"Raviteenuste hinnalangetus on paratamatu samm õiges suunas ning selle kritiseerijad jätavad arvestamata tõsiasja, et reservid võetakse sealjuures kasutusele maksimaalses lubatud määras ning arstiabi kättesaadavus ei halvene," ütles keskliidu juhataja ning haigekassa nõukogu liige Tarmo Kriis. Kes täna nõuavad tervishoiule häälekalt lisaraha, ei mõista, et sellega seatakse ohtu eurokriteeriumite täitmine, lisas ta.

Tervishoiusektori eestkõnelejad peaksid Kriisi sõnul aru saama, et personalikulude vähendamine on drastiliselt vähenevate sotsiaalmaksu laekumiste valguses paratamatu. "Arvestades, et erasektor on tegevuskulusid, sh personalikulusid vähendatud kohati ligi kolmandiku võrra, ei ole raviteenuste hindade mõningases vähendamises midagi erakordset," märkis ta.

Tööandjate keskliidu juhi ütlusel on maailma majandus täna tõenäoliselt viimase saja aasta suurimas kriisis ning Kõik riigid võitlevad investeeringute ja töökohtade pärast. "Esimesena väljuvad kriisist need riigid, kes suudavad taastada investorite usu oma eelarvepoliitika jätkusuutlikkusse. Eesti edusammud eelarvepositsiooni parandamisel on olnud märkimisväärsed ning lubavad eeldada, et kriisist väljutakse Balti riikide seas esimesena," rääkis ta.

"Meditsiinisektori seisukohast peaks olema täiesti ilmne, et mida kiiremini Eesti liitub eurotsooniga, seda kiiremini taastub majanduslik aktiivsus ning seda kiiremini paranevad sotsiaalmaksu laekumised ja meditsiini rahastamine," lisaas Kriis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. October 2009, 10:07
Otsi:

Ava täpsem otsing