Kadrin Karner • 27. oktoober 2009 kell 21:00

Pooleaastane LHV Pank kasvab mähkmetest välja

LHV Panga juhatuse esimehe Erki Kilu sõnul on olukord majanduses endiselt keeruline, kuid kiirem langus on läbi ja taastumine võtab veel kaua aega. "Järgmisel aastal majandus ilmselt veidi kasvab, kuid tööpuudus jääb endiselt kõrgeks," prognoosis panga juht.

Äripäeva küsimusele, kuhu suunate raha, mis jääb üle, kui laenate välja umbes 100 miljonit krooni, aga hoiustate ligikaudu 500 miljonit krooni, vastas Kilu, et hoiuste kasvatamine käibki laenuportfelli kasvatamisest üks samm eespool.

"Vabad vahendid oleme praegu paigutanud peamiselt lühiajalistesse rahaturuinstrumentidesse - hoiustesse ja võlakirjadesse. Osa raha on loomulikult ka kohustuslikus reservis Eesti Pangas," ütles Kilu.

Möödunud kuuest kuust ja tulevikuplaanidest rääkides ütles LHV suuromanik ja nõukogu esimees Rain Lõhmus, et üldiselt on ta esimese poolaastaga suhteliselt rahul.

"Ütleme nii, et üldiselt hästi, alati võiks mõned asjad kiiremini minna. Pangandus on juba kord selline, et peamine on mitte vigu teha, ja ma arvan, et vigu me teinud ei ole," ütles Lõhmus.

Kilu lisas, et on eriti rahul just hoiuste kiire kasvuga. "Usun, et see näitab klientide usaldust panga vastu. Samal ajal oleme täiendanud veel panga meeskonda ja tegeleme uute teenuste arendamisega." Kolmanda kvartali tulemuste kohta kinnitasid mõlemad mehed, et midagi paremat polnud põhjust oodatagi. "Oleme nii-öelda stardirajal - tähtis on mitte vigu teha," kinnitas Lõhmus.

Äripäeva küsimusele aasta viimase kvartali ootuste kohta vastas Lõhmus, et ta ei vaatagi äri kvartaalsel baasil. "Tähtis on ärile kindel vundament ehitada ja sealt edasi areneda." Kilu lisas, et praegu on prioriteet uute teenuste arendamine ja sellesse investeerimine, mitte niivõrd kasumi teenimine.

"Neljandasse kvartalisse on planeeritud veel mitmed suuremad investeeringud, mis on seotud arvelduste ja internetipangaga, mistõttu neljanda kvartali kasum tuleb väiksem kui kolmandas kvartalis," ütles Kilu.

Küsimusele, kus olete viie aasta pärast, vastas Lõhmus: "Me tahaks viie aasta pärast olla kõige olulisem pank oma segmendis."

Lõhmus lisas, et segmendivalik on ka natuke dünaamiline, nagu elu ei ole kunagi kindel ja ka segment võib mõnevõrra muutuda, loodetavalt laieneda. "Mulle endale ei meeldi paberil väga suuri plaane teha, tegutseme vaikselt, päev-päevalt," märkis Lõhmus.

Pensionivahetuskuuga on pensioniklientide arv

LHVs võrreldes paari eelneva aastaga kasvanud kaks kuni kolm korda, ütles LHV Varahalduse juhatuse esimees Mihkel Oja.

LHV juures koguvad pensioni 24 000 klienti. "Sellel hooajal on klientide arv, kes soovivad oma teist sammast LHV juurde üle tuua, umbes 2-3 korda suurem kui varasemal paaril aastal, mistõttu järgmisest aastast peaks meie juures aktiivselt teist sammast koguma

30 protsenti rohkem inimesi," ütles Oja.

"Oktoobris on avalduste esitamine LHV pensionifondide kasuks olnud eriti aktiivne ning usume, et umbes 5000 inimest otsustab oktoobri jooksul oma teise samba LHVsse tuua," lisas ta.

Sissemaksete jätkamise avaldusi on võimalik esitada novembri lõpuni ning hinnanguliselt jätkavad LHV klientidest makseid 30-40 protsenti.

Hetkel kuum