Hiina lennukompaniid hädas raudteega

28. oktoober 2009, 11:34

Hiina suurim siselendude kompanii China
Southern Airlines laiendab välismaa lende, kuna ootab siseliinide
kiirraudteevõrgu näol umbes 25 protsendil liinidest reisimise vähenemist,
vahendab Bloomberg.

Enam kui pooltel nädala jooksul toimuvatest lendudest 518st võib reisimine väheneda. 160 lennuliinist 38 konkureerivad otseselt kiirraudteega.

„See sunnib meid keskenduma välismaistele sihtkohtadele, kus meil on veel mõningane konkurentsieelis,“ teatas ettevõtte juht Si Xianmin. „Lõpuks avaldab see mõju üleilmsele lennundusele.“

Uus raudteevõrk, mis peaks valmima 2020. aastaks, pakub odavamat alternatiivset ühendust liinidel, mis moodustavad umbes 80 protsenti Hiina lennunduse siseturust,“ ütles Mirea Asset Managementi analüütik Jay Ryu Je-Hyun.

China Southerni lennureisijate arv Pekingi ja Shanxi provintsi Taiyuani vahel kukkus umbes 60 protsenti seejärel, kui kiirraudteeliin alustas tegevust. Shanghai-Wuhani vahel kukkus reisijate arv 30 protsenti.

Hiina plaanib ehitada 2020ks aastaks enam kui 18 000 kilomeetrit kiirraudteed.

„See, kuidas inimesed reisivad, muutub,“ ütles China Eastern Airlinesi juht Ma Xulun. „Lennukompaniid peavad strateegiaid muutma, et käia muutustega kaasas.“

Kiirrongipiletid on umbes 40 protsenti odavamad lennupiletitest. Viis tundi kestev rongireis Shanghaist Pekingi maksab umbes 700 jüaani ehk 1080 krooni ning on 60 protsenti odavam kahetunnisest lennuhinnast. Rongiteenused võivad osutuda ka mugavamateks, kuna raudteejaamad asuvad kesklinnas, kui lennujaamad asuvad linna ääres. Lisaks on turvareeglid rongi pääsemisel lihtsamad ja võtavad vähem aega.

„Lennuliiinid kaotavad oma praeguse konkurentsieelise nagu näiteks aja säästmise,“ lausus Li. „Lisaks ei ole kiirrongidega juhtunud mitte ainsatki surmaga juhtunud õnnetust ligi nelja aastakümne jooksul.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. October 2009, 11:48
Otsi:

Ava täpsem otsing