USA aktsiad 20% ülehinnatud

28. oktoober 2009, 11:33

Saabuval aastal kukuvad USA aktsiad
praegustelt tasemetelt üpris valusalt pettumust valmistavate majandusnäitajate
ja langevate kasumimarginaalide tõttu, vahendab Bloomberg.

89 miljardit dollarit haldava investeerimisfirma Grantham Mayo Van Otterloo strateeg Jeremy Grantham kirjutas kvartaalses raportis, et Standard Poor's 500 aktsiaindeksi õiglane väärtus praegusel hetkel on 860 punkti kandis.

Eile kukkus indeks 1,2 protsenti 1066,95 punktile ning on märtsi alguses saavutatud 12 aasta madaltasemest kerkinud juba 58 protsenti. Tõusu on ajendanud aina tugevnev kindlustunne, et USA majanduslik paranemine aitab ka ettevõtted suurematele kasumitele.

"Minu hinnangul kukub USA turg allapoole oma õiglasest väärtusest enne kui aasta 2010 läbi saab," kirjutas 71aastane Grantham. "Korporatiivsed kasumimarginaalid jäävad üle keskmise kõrgeteks ja, kui mul on läheneva seitsme aasta kohapealt õigus, vaatame peatselt nostalgiaga tagasi neile kõrgete kasumitega aegadele," lisas ta.

Grantham märkis, et eelistab arenevate turgude aktsiaid, mis tõenäoliselt juba hakkavad mullistuma. "Kas või kord oma õnnetus elus tahaksin osaleda mullis, kasvõi natukene, selle asemel et väljuda kaks aastat liiga vara," kirjutas ta.

Jaanuaris aastal 2008 soovitas Grantham liikuda aktsiatest rahasse ja ennustas, et krediidiprobleemid kinnisvaratagatisega laenudega levivad ilmselt ka kaubanduskinnisvarasse. S P 500 indeks vajus seejärel 49 protsenti 11 aasta madaltasemele novembris, suuresti just ennustatud probleemide tõttu.

Oktoobris kirjutas strateeg, et aktsiad on muutunud suhteliselt odavaiks ja investoritel avaneb ilmselt vaid kord elus ettetulev võimalus. Aastaga on USA suurim aktsiaindeks kerkinud 25 protsenti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. October 2009, 11:33
Otsi:

Ava täpsem otsing