Kadri Jakobson • 28. oktoober 2009 kell 21:00

Koolitused kulutavad raha ja tööpäevi

Eriti paistab selle poolest silma põllumajandusministeerium, mille kirevat koolituskalendrit ja arveid vaadates selgub, et igasse kuusse mahub mitu seminari, koolitust või teabepäeva, mis reeglina on kahepäevased ja mille tarbeks on kinni pandud seminariruumid koos majutusega puhkekeskustes või külalistemajades.

Ministeeriumi üheks lemmikseminaripaigaks on kujunenud Jõgevamaal Puurmanni vallas asuv jahimaja Trofee, kus on koolitusi peetud selle aasta märtsist alates vähemalt kahel korral. Septembris käisid jahimaja Trofees koolitust saamas ministeeriumi maaelu osakonna töötajad (osakonnas on 30 inimest), arve oli kokku ligi 65 000 krooni.

Jahimaja Trofeesse sõidavad sel reedel eduka suhtlemise koolitusele ministeeriumi ja PRIA siseaudiitorid. Koolitus läheb maksma 20 000 krooni, millele lisandub majutuse ja toitlustuse arve.

Seminaripaikadeks on olnud ka Roosta puhkeküla, Toosikannu puhkekeskus, Ojako turismitalu, Veskisilla puhkekeskus, Palmse ja Pedase mõisa külalistemajad, hotell Metsis, Tihuse Hobuturismi Talu. Lisaks on maakondlikke teabepäevi, mille majutusarved on küündinud kohati üle 100 000 krooni, peetud Roosta puhkekülas, hotellides London, Saare jt.

Miks ministeerium korraldab sedavõrd ohtralt koolitusi puhkekeskustes? Miks maakondlik teabepäev nõustajatele ja konsulentidele on kahepäevane? Miks ei või üritused toimuda ministeeriumi ruumides?

"Kõik toimunud üritused on vajalikud," kinnitas koolituslepingud allkirjastanud põllumajandusministeeriumi kantsler Ants Noot. "Riigiametnike koolituste absoluutne keelustamine ei tagaks jätkusuutlikku ja arenevat ametnikkonda ning avalike teenuste kvaliteetset tagamist," lisas ta.

Noot ütles, et kokkuhoiu tingimustes on ministeerium koolituste hulka vähendanud. "Oleme lähtunud põhimõttest, et soodsam on teha kahe ühepäevase koolituse asemel üks kahepäevane (transport, töö korraldamine jne). Paljud kahepäevased seminarid on üritused, kuhu tulevad kokku inimesed üle Eesti, mistõttu on logistiliselt raske kõike ühe päeva sisse mahutada," põhjendas ta.

Noot ütles, et kõik ministeeriumi valitud koolituskohad on leitud hangete käigus, millega otsitakse kõige odavamaid kohti.

"Praeguses majandusolukorras on majutuse ja seminariruumide hinnad oluliselt langenud, mistõttu ei ole tavapäraselt kallid kohad enam teistega võrreldes sugugi kallimad ning teevad tihti väga soodsaid hinnapakkumisi. Osa koolitusi ja seminare toimub ka ministeeriumis, kuid kõiki ei ole meie saalides võimalik siiski pidada, sest need on kasutuses ka koosolekusaalidena," selgitas ta.

Noot lisas, et keerulise majandusolukorra tõttu kasutavad nad koolituseelarvest ära umbes poole, koolituskuludeks on sel aastal ministeeriumi eelarves üle kahe miljoni krooni.

Jõgeva Maaparandusbüroo juht Ilmar Tupits ja Tartu Maaparandusbüroo juht Hannes Puu osalevad 5.-15. detsembrini rahvusvahelisel konverentsil Indias New Delhis.

Tegu on rahvusvahelise konverentsi ja Aasia regionaalse konverentsiga "Niisutussüsteemide efektiivsuse parandamine tehnoloogiliste uuenduste ning parema opereerimise ja hoolduse teel".

Hannes Puu ütles Äripäevale, et konverents on pika ajalooga ning seal on käidud juba nõukogude ajast peale.

"Kui tahad omal erialal pädev seltsimees olla, siis peab osa võtma. Tavaliselt räägitakse seal kliima soojenemisest, tutvustatakse uusimaid teadusuuringuid," selgitas ta.

Ainuüksi sõidukuludeks kulub tema sõnul 30 000-40 000 krooni ning see tuleb büroo enda eelarvest.

"Lõbu ta päris pole. Kui sa osa ei võta, siis jääd ka teadusmaterjalidest ilma ja sellega kaotab kogu Eesti," ütles ta.

Järgmise aasta eelarves tuleb meil kulusid, eriti aga personalikulusid kõvasti kokku hoida. Üks kokkuhoiukoht on kindlasti ka koolitused. Ministeerium peab järgmise aasta eelarves vähendama ka personalikulusid, kuid kui suur osa tuleb sellest struktuurimuudatuse ehk siis töökohtade kaotamisega ja kui suur osa palgakärpena, pole praegu veel teada.

Päris kindlasti ei saa me kõiki koolitusi ära kaotada. Koolitused pole mõeldud ju ainult ministeeriumi ja allasutuste töötajatele, vaid sektorile tervikuna.

Üheski teises ministeeriumis pole toetusesaajate sihtgrupp ja meetmete hulk, mille kaudu toetusi jagatakse, nii suur kui meil. Oleme välja töötanud üle 60 uue määruse ja kogu see info tuleb viia inimesteni.

Hetkel kuum