Kristi Malmberg • 29. oktoober 2009 kell 21:00

Rainer Nõlvaku olulisim idee

Ettevõtja Rainer Nõlvaku järgmine "Teeme ära" aktsioon võib olla senistest olulisim. Kui ta jääb idee juurde teha aktsioon "Lepime ära (venelastega)" ning see ühiskonnas tõesti mingi mõtteviisi muutuse kaasa toob, on see kaugelt tähtsam kui suuri rahvamasse kaasanud prügikoristamine eelmise aasta kevadel.

Ma ei ole venelaste vihkamisest mitte kunagi aru saanud. Samas ei saa ma eestlasena ilmselt mitte kunagi lõpuni aru ka sellest, kui kõvasti tegi venekeelsele elanikkonnale haiget pronkssõduri äraviimine. Ja venelased ei saa aru, mis värk meil selle pronkssõduriga on.

Ent sellest saab iga Eesti ettevõtja väga hästi aru, kui metalli või puidu hind tema jaoks Venemaal tõuseb. Või Vene turistid ei täida enam aastavahetusel tema hotelle. Või kui Eesti ettevõtjal muutub üldse võimatuks Venemaal oma äri ajada.

Paljud Eesti suurettevõtjad on viimase kahe aasta jooksul Venemaal oma ärid vaikselt kokku pannud ja mujale kolinud. Peaminister Andrus Ansip aga räägib siiani, et pronksiööl pole olnud mingit mõju Eesti majandusele. Ega ka viimastele kohalikele valimistele.

Eesti parempoolsed poliitikud on rahvusküsimustes tõeliselt vanamoelised ja jäärapäised. Adumata, et kahjustavad sel kombel lisaks Eesti ettevõtjatele ka ühiskonna üldist tervist.

Kui mitte muu, siis ehk paneb neid isiklikult puudutanud viimane valimistulemus mõtlema, et kuskil on tehtud üks viga. Mida avarama mõtlemisega inimesed nüüd lõpuks ometi parandada üritavad.

Kuigi juurdunud tõekspidamiste muutmine on keeruline ja aeganõudev ülesanne, tasub pikaajalist karjääri planeerivail poliitikuil nende inimestega ühineda.

Hetkel kuum