Euroopas jätkub deflatsioon ja tööpuuduse kasv

30. oktoober 2009, 12:53

Täna avaldatud Eurostati andmeil kukkusid
tarbijahinnad Euroopas oktoobris viiendat kuud järjest, tööpuudus kerkis aga
kõrgeimale tasemele selle aastatuhande algusest.

Eurostati esialgseil andmeil alanesid tarbijahinnad euroalal oktoobris 0,1% pärast 0,3% suurust langust septembris.

Tööpuuduse näit kerkis euroalal septembris 9,7%le (augustis 9,6%), mis on kõrgeim näit 1999. aasta jaanuarist. Euroopa Liidus tervikuna kerkis tööpuudus augusti 9,1 protsendilt septembris 9,2%le (kõrgeim näit 2000. aastast), mis tähendab, et 27 riigis kokku on tööta 22,123 miljonit inimest. Läinud aasta septembriga võrreldes on töötuid Euroopa Liidus enam kui viie miljoni võrra rohkem.

Isegi kui märgid näitavad Euroopa majanduse toibumist, jääb inflatsioon väga nõrgaks, ütles eile Euroopa Keskpanga nõukogu liige Guy Quaden. Nii oodatakse, et tuleval nädalal intresse arutav Euroopa Keskpank jätab need muutmata 1% tasemele.

„Inflatsioon ei tõuse tasemel, kus Euroopa Keskpank peaks muretsema hakkama,“ ütles Daiwa Securities ökonomist Colin Ellis agentuurile Bloomberg. Ellis ei usu Euroopa intresside tõusu enne tuleva aasta lõppu. „Surve selleks on väga nõrk,“ nentis ta.

Euroopa Keskpanga prognoosi järgi jääb inflatsioon tänavu 0,4% tasemele ja tuleval aastal 1,2% tasemele. Panga presidendi Jean-Claude Trichet sõnul saadakse deflatsioonis „lähikuudel“ välja.

Euroopa Keskpanga nõukogu liige Mario Draghi ütles eile, et ehkki Euroopa majandus stabiliseerub, „ei ole me nii kindlad, et tegemist on sellise toibumisega, mis ei sõltu üksnes erakorralistest tugimeetmetest“.

Tööpuudus on euroalal kasvanud 15 kuud järjest. Kõige kõrgem on töötuse määr euroalal Hispaanias (19,3%) ning Iirimaal (13%). Suurimas riigis Saksamaal püsis tööpuudus septembris eelmise kuu 7,6% tasemel.

Euroopa Liidus tervikuna oli kõrgeim tööpuudus septembris Lätis 19,7%. Eesti ja Leedu kohta on Eurostati septembrikuises tabelis teise kvartali andmed, mis näitavad tööpuuduse määraks vastavalt 13,3% ja 13,8%.

Eriti drastilised numbrid on noorte tööpuuduse osas Hispaanias (41,7%) ning Lätis (33,6%).

Kõige madalam tööpuudus oli septembris Euroopa Liidus Hollandis 3,6% ning Austrias 4,8%.

IMFi oktoobrikuise prognoosi järgi jätkab tööpuudus euroalal kasvu, kerkides tuleval aastal juba 11,7%le.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. October 2009, 12:53
Otsi:

Ava täpsem otsing