Noort naist taga nuttev majake

Urmas Oja 02. november 2009, 00:00

Majanduslikult väga halval järjel olevas Hiina piirkonnas oli suurem osa ehitisi väga haprad ning sadasid maa värisedes neis elavatele, töötavatele ja õppivatele inimestele lihtsalt kaela. Kohalikud vihastasid võimude peale, kes just koolide ehituselt olid kokku hoidnud.

Üks ohver oli 15aastane tütarlaps Hu Huishan, keda huvitas kirjandus ning kes soovis saada kirjanikuks. Ning just tema sai arhitekt Liu Jiakunile inspiratsiooniks selle võib-olla maailma pisima, vaid 19ruutmeetrise memoriaali loomisel, mis seest totaalroosa. Telgi kuju järele aimav tellisehitis mõjub tõesti väga liigutavalt, sisaldab Hu isiklikke asju ning paneb kõiksuguste uhkete villade, eramute jm ehitiste imetlemise foonil korraks ka inimlikumale toonile mõtlema.

Väike ja armas majakene on ühtaegu traagiline ja nunnu, edastades seda õrnust, mis ühes ilmsüütus 15astases tulevikulootuses olla võis.

Kena, et arhitektidel on südant ja indu teinekord end omaalgatuslikult nii soojalt väljendada.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:59
    Otsi:

    Ava täpsem otsing