Piret Reiljan • 1. november 2009 kell 21:00

Swed kaotas, väiksed võitsid

Tegemist on finišieelsete tulemustega, fondide vahetamine lõppes laupäeva õhtul.

Enim on lahkunud inimesi Swedbanki pensionifondist K3. Palju lahkujaid on ka SEB Progressiivsest fondist.

Swedbank teatas, et pensioniklientide lahkumine on ühest küljest ootuspärane nende suure turuosa tõttu, ent oma mõju avaldas ka Private Debt Fondi skandaal, millest on Swedbank teinud selged järeldused.

LHV teise samba pensionifondide kasuks oli fondi vahetanud reede keskpäevaks ligi 6000 pensionikogujat võrreldes eelmise liitumisperioodi lõpuga. "Kõige rohkem on meile muidugi kliente tulnud Swedbankist, aga see on ka loogiline, kuna Swedbanki fondid on turuliidrid," märkis LHV Varahalduse juht Mihkel Oja.

Küsimusele, kas LHV on valmis selleks, et uute ja vanade klientide ootused LHV suhtes on pärast nende agressiivset kampaaniat eriti suured, vastas Oja, et nad on enda vastutusest teadlikud ning oleksid valmis veel oluliselt suurema hulga klientide raha haldama.

Minevikutootluste reklaamimist ei pidanud Oja ohtlikuks, kuna LHV pensionifondide tootlused on olnud head pikaajaliselt, mitte ainult viimasel aastal-paaril.

"Täna (reedel - toim) just arutasime, et kui teised fondijuhid vastutavad lisaks klientidele ka tööandja ees, siis meie fondijuht Andres Viisemann on ise LHV üks omanikest ja vastutab seega ainult klientide ees," rääkis Oja ja lisas, et ainult klientide ees vastutamine annab positiivse laengu pingutamiseks.

Oja sõnul ei ole Swedbanki ümber lahvatanud skandaal mitte ühelegi fondivalitsejale kasulik. Samas nentis ta, et see juhtis siiski inimeste tähelepanu pensionifondidele ja hoogustas ka fondivahetusi.

"Loodetavasti mõtleb nüüd vähem inimesi selliselt, et pensioniinvesteering sai kunagi tehtud ja enam pole vaja sellele tähelepanu pöörata," sõnas Oja.

Ergo pensionifondide juht hindas laupäeva õhtul lõppenud pensionifondivahetuse kuu tulemusi kiiduväärseteks.

"Oleme tulemusega väga rahul, kuna tegemist on läbi aegade Ergo jaoks parima tulemusega. Paljud pensionikogujad on avastanud kindlustusgrupi näol pensioni kogumisele pankades hea alternatiivi," ütles Ergo pensionifondi juhatuse liige Ege Metsandi eile. Küsimusele, kas meedias lahvatanud Swedbanki skandaal tagas ka Ergole klientide juurde võitmises edu, vastas Metsandi, et ei tahaks kommenteerida, kuna kliente on kahte sorti - emotsionaalsed otsustajad ja kaalutlevad otsustajad. Ei ole teada, millised kliendid just Swedbankist lahkusid või teistesse läksid.

Ka Nordea Pensions Eesti juht Angelika Tagel ütles, et nemad on oma teise pensionisamba liitumistulemustega rahul. "Hea meel on selle üle, et oleme saanud palju kliente. See on märk sellest, et inimesed teevad hoolikalt läbimõeldud otsuseid oma pensionipõlve kindlustamisel," lisas Tagel.

SEB tulemused pensionifondide vahetamise rallis on normaalsed, oleme keskteel, mitte suurimad võitjad ega kaotajad. Suurimat turuosa omavatel fondivalitsejatel on raske olla suurimate võitjate hulgas. Soovin konkurentidele edu, kuid ootused on ilmselt seda kõrgemad, mida rohkem on üks või teine fondivalitseja praegu kliente juurde võitnud. Võib-olla peab nii mõnigi varsti üle oma varju hüppama.

Hetkel kuum