2. november 2009 kell 21:00

Tehnoloogiale pole 114 miljonist abi

"See 114 miljonit on ühe ausamba raha. See on naeruväärne summa," ütles tööandjate keskliidu volikogu esimees Enn Veskimägi.

Majandusministeeriumi kinnitusel vajab riik kolmanda taotlusvooru algatamisest vähemalt 300 miljonit krooni, seega pole ettevõtjatele 114 miljonist mingit tolku.

Eksport on majanduse elavdamise võti, aga napp tehnoloogiasse investeerimine vähendab Liviko juhi Janek Kalvi sõnul Eesti konkurentsivõimet. "Eksporditurgudele sisenedes on tihtilugu konkurentsivõime kinni selles, et pole tänapäevaseid tootmisvahendeid või need on liiga vähe automatiseeritud," kurtis Kalvi.

Majandusministeeriumist kinnitati, et tehnoloogiainvesteeringud abistavad olulisel määral kriisist väljumisel. Samuti õnnestus majandusministeeriumil, erinevalt mõnest teistest ministeeriumist, eelmisel sügisel ja kevadel laiali jagada kogu neile määratud raha - 580 miljonit krooni.

Veskimägi sõnul seisab raha kinni peamiselt keskkonnaministri Jaanus Tamkivi taga. "Keskkonnaministeeriumisse uputati arulagedalt palju raha," lausus Veskimägi. Tema sõnul on see ministeerium kehv toetuste väljajagaja.

Tamkivi vaid ohkas selle peale: "See on nende tarkus jah. Mina seda ei jaga." Ta rõhutas, et euroraha jagaja on ka muusika tellija, kuigi ettevõtjad ei taha sellega leppida.

"Kui ettevõtja arvab, et võib võtta sealt raha ära ja panna asfalti või tehnoloogiasse, siis see ei lähe rahaandja soovidega kokku. Ettevõtjad peaks teadma, et raha andja on Euroopa Liit," lausus Tamkivi.

Tema sõnul jääb keskkonnaministeerium ettevõtjatele silma kui kärpeallikas, sest seal liigub suur raha - hädavajalikud keskkonnaprojektid neelavad raha isukalt. Tamkivi sõnas, et on niigi loovutanud juba 600 miljonit. Möödunud teisipäeval jagati 264 miljonit keskkonnaministeeriumi eurorahast ümber: 114 miljonit ettevõtjate tehnoloogia arendamisesse ja 150 miljonit teede arengusse.

Majandusminister Juhan Partsi sõnul ei tohiks euroraha ümberjagamisel vastandada keskkonda ja ettevõtlust, sest mõlemad on tähtsad.

Kolmapäeval võetakse uuesti kõne alla, kust leida puudujääv 186 miljonit, et alustada uut taotlusvooru.

Autor: Katariina Krjutshkova

Hetkel kuum