Rootsi ametiühingud nõuavad palgatõusu

03. november 2009, 09:46

Rootsi suurim ametiühing LO nõuab tuleval
aastal oma liikmetele keskmiselt 2,6% suurust palgatõusu, ehkki tööpuudus on
riigis jätkuvalt tõusul ja majandus languses.

„Seda kriisi ei põhjustanud mitte liiga kõrge palgatase Rootsis, vaid nõudluse järsk vähenemine,“ teatas LO palgaläbirääkija Per Bardh. „Liiga väike palgatõus viib tarbimise vähenemisele, mis omakorda süvendab pikaajalist tööpuudust,“ vahendas agentuur Bloomberg.

Teises kvartalis kahanes Rootsi SKP aasta baasil 6% - tegemist oli kolmanda järjestikuse langusekvartaliga. Rootsi keskpanga hinnangul kasvab tööpuudus tuleval aastal 10,3%le. Viimased kuus kuud on tarbijahinnad aasta baasil languses olnud, septembris oli langus aastatagusega võrreldes 1,6%.

LO nõudmine, mida toetab ka kriisist räsitud tööstussektori ametiühing Industrifacken, on kontrastis tööandjate ettepanekuga leppida palgad kokku praegusel tasemel. Lisaks nõuab LO madalapalgalistele veel eraldi palgalisa, mis kergitab palgatõusunõude kokku 3,5%le. See ei ole languses majandusele just parim ravim, kirjutas täna juhtkirjas Rootsi majandusleht Dagens Industri.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. November 2009, 09:46
Otsi:

Ava täpsem otsing