Signe Sillasoo • 3. november 2009 kell 21:00

Ehitusettevõtja päästab uus turg

Tubli käibekasvu teinud Koger & Partnerid juhataja Andres Pärloja sõnul olid selle taga n-ö headel aegadel sõlmitud lepingud, tehti töid, mis allkirjastati 2006. ja 2007. aasta esimesel poolel, mil buum kestis ning ehitussektoris oli seis võrreldes praegusega üsnagi roosiline.

Ka Skanska EMV AS, kes suutis mullu hoida paremuselt teist käibenumbrit, saavutas selle ettevõtte finantsdirektori Meelis Kruusmanni sõnul suuresti tänu varasematel aastatel sõlmitud lepingutele. Lõpetati mitmeid suuri ehitusobjekte - Tallinna Lennujaama rekonstrueerimine, Tartu Ülikooli kliinikumi ehitus jne.

Mõlema ettevõtte esindaja sõnul on mullune ja praegune aasta toonud kaasa hulgaliselt muudatusi.

Pärloja sõnul on Koger & Partnerid ümber orienteerunud eratellijatelt riigile ja omavalitsustele, lisaks on sisenetud ka infrastruktuuri ehitusse. Uusi alternatiive ja turge on Kruusmanni sõnul otsinud ka Skanska EMV. 2009. aasta märksõnadeks on tema sõnul uute turgude leidmine ja uute võimaluste otsimine spetsiifilisemates valdkondades - vaiatööde-, sillaehituse ning keskkonnaehituse vallas.

Sarnaselt tänavusele Tartumaa TOPi võitjale, ehitusfirma Rand & Tuulbergi tegevjuhi Taivo Tähe hinnangule usub ka Pärloja, et paremad ajad ehitussektoris saabuvad alles aastate pärast.

"Kui 2010. lõpus kolmele viimasele aastale tagasi vaadata, siis paistab 2009. aasta väga kenana ja 2008. tõelise unistusena. Ehituses lähiaegadel mingeid trendimuutvaid asjaolusid me ette ei näe. Sektor murrab trendid 1-1,5 aastat pärast seda, kui muu majandus on kosuma hakanud," usub ta.

2009. aasta tuleb ettevõtjate hinnangul oluliselt kesisem eelmisest. Kruusmanni sõnul tabab tänavu ehitusettevõtjaid oluline käibe langus ja seda eelkõige ehitushindade 25-30protsendilisest langusest tulenevalt.

Sama arvab ka Facio Ehituse ASi juhatuse esimees Toomas Tromp (Facio Ehitus kasvatas mullu käivet 11%). "Kui eelmisel aastal oli käivet kuskil üle miljardi, siis tänavu võib see langeda kuskil 20% ja jääda sinna 800-850 miljoni krooni kanti," prognoosis ta.

"2010. aastal ehitusturu maht tervikuna üldehituse valdkonnas väheneb. Kõiki ehitusettevõtteid, kellel õnnestub liigseid riske võtmata ja kvaliteeti tagades positiivselt aasta lõpetada, võib lugeda võitjateks," rääkis Kruusmann. Järgmine aasta tuleb tema sõnul ilmselt ühinemiste ja nõrgemate kadumise aeg. Tuleb suurte võimaluste aasta, mille suurimaks ohuks on jätta kriisi pakutavad võimalused kasutamata. "Ühtegi tööd ära põlata ei saa, teenistust tuleb otsida ka sealt, kuhu varem ei olnud mõtet trügida," lisas ka Pärloja.

Oluline konkurentsieelis on lähiaegadel Pärloja sõnul hästikapitaliseeritud ettevõtetel. "Kuna pangad suurt midagi ei finantseeri, siis saavad sellistest ehitajatest omamoodi väikepangad, kes ehitavad kliendile oma raha eest, saades selliselt omale nii ehitustöö kui ka intressitulu, loomulikult aga ka kliendiriski," selgitas Pärloja.

Hetkel kuum