Raamatud

ÄP 04. november 2009, 00:00

 • Toimetanud Neil Parkyn
 • Ilmumisaasta: 2009
 • Kirjastus: Koolibri
 • Lehekülgi: 304
 • Tõlkija: Andreas Ardus
 • Hind kaupluses Rahva Raamat: 419 kr
Meie maailma arhitektuuripärlid värskema pilgu läbi

Maamunal on muidugi palju rohkem arhitektuuripärleid kui vaid seitsekümmend, ent kõiki polegi vaja ju ette lugeda. Kõike pole ka vaja teada. Õnneks on see raamat koostatud just sel põhimõttel ning lisaks ka ajastust lähtuvalt.

Need rusuvad leheküljed, kus seisavad tsikuraadid, püramiidid, templid, Stonehenge jms tolmune baasteadmine, on siin progressiivse inimese meeleheaks vähemuses. Põhirõhk on hoopis värskematel arhitektuuriteostel, imelistel rajatistel, millest paljudest tõepoolest varem kuulda/näha olnud pole.

Nii et see popp ja värviline teosetellis on omalaadsete rivis keskmisest kasulikum kogumik, mida lehitsedes võib ka midagi reaalselt teada saada, mitte ei möödu õhtu raamatuga taas mõne maiade templist tehtud imekauni pildi ees tukkuma jäämise egiidi all.

Urmas Oja

 • Ilmumisaasta: 2009
 • Kirjastus: Muinsuskaitseamet
 • Lehekülgi: 128
 • Hind kaupluses Rahva Raamat: 139 kr
Uue ning vana arhitektuuri plaanitud kohtumised

Moodsa läikiva arhitektuuriajakirja formaati surutud iga-aastase ülevaateraamatuga esitleb muinsuskaitseamet end moodsa ja suhtlusaltina. Tõsi - tavaliselt ilmub ajakirju tihemini kui kord aastas, ent sest pole lugu. Mullust muinsustegevust tutvustava väljaande kaanel on KOKO arhitektide loodud kolm büroodeks mõeldud futuristlikku klaaskaru vana kahekordse paest tööstushoone katusel Rotermanni kvartalis. Otsekui vägevad moosipurgid sahvri seljas! See pilt on valitud ameti progressiivse suhtumise näitlikustamiseks, ent võtab ehitusbuumi ajal eriti konfliktsena kujutatud muinsuskaitsjate terava argipäeva kenasti kokku: vana tuleb säilitada ja uusi asju tuleb endale pähe istutada lasta; see võib olla küll alguses valus, ent tulemus räägib enda eest ja on ajalugujaatav. Aastaraamat läheb teemati ka konkreetsemaks, ent artiklid jäävad mahult ajakirjanduslike piiresse.

Urmas Oja

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  25. November 2011, 10:59
  Otsi:

  Ava täpsem otsing