Ligi: 2011. enam uusi eripensioni saajaid juurde ei tule

04. november 2009, 18:17

2011. aastast peaks hakkama
eripensionideseadus uuel kujul kehtima, mis ei võimalda enam uutel pensionäridel
süsteemi siseneda. 2050 võiks olla see aasta, kui eripensionide süsteem kaob
täielikult, rääkis rahandusminister Jürgen Ligi.

„On selge, et eelkõige juurdetulijad, kes sisenevad 2011. aastal 1. jaanuarist süsteemi, ei hakka eripensioni saama,“ rääkis Ligi muudatustest, mida toetas täna valitsus sotsiaalministeeriumi väljatöötatud eripensionide süsteemis. „Nad ei hakka saama mingit soodustust.“

Küsimusele, mida ikkagi süsteemi muutus rahaliselt võiks anda, toonitas Ligi, et 2050. aastal nõuaks süsteem palju miljardeid, kui midagi ei muutuks, aga praeguse kava kohaselt kaob eripensionide süsteem selleks ajaks lõplikult. „See on pikaajaline reform,“ toonitas Ligi.

Indekseerimine nagu üldpensionide puhul, tuleb Ligi sõnul ka eripensionidel. See tähendab seda, et eripensionid hakkavad kasvama ainult indeksi alusel, mitte oodatava astmepalga tõusu alusel nagu seni. „Me ei saa ka neilt nii ära võtta, et külmutame pensionid,“ ütles Ligi.

Ligi hinnangul on muudatused kompromiss. „Ma usun, et sellise kompromissi peale oleks ikka piinlik, kui tuleksid massilised protestid,“ lootis ta, toonitades, et muudatused viiakse läbi pika aja jooksul ja ei ole üldse mitte jäigad.

Üldise pensioniea tõstmisega on rahandusministri sõnul sama lugu, et öeldakse inimestele ette, et 2024. a pensioniiga saab olema 65 ja et see hakkab sujuvalt tõusma alates 2017. aastast. Paralleele otsitakse ka eripensionide puhul.

„Mingid paralleelid oleme üldpensionide süsteemist võtnud nagu indekseerimine, ajaliselt etteütlemine,“ tõi Ligi näiteks. 65-aasta pensioniea piir hakkab Ligi ütlusel nagunii eripensionide puhul osaliselt kehtima, kuna eripensionide saajate arv kasvab pidevalt ning seepärast ei saa lasta tulevikus 50-aastaselt pensionile minna.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. November 2009, 18:32
Otsi:

Ava täpsem otsing