Swedbank optimistlik Venemaa suhtes

04. november 2009, 14:55

Swedbankist tutvustasid tänasel
finantsturgude väljavaate üritusel Artjom Vakulenko ja Pertti Rahnel seda,
kuidas läheb globaalse majanduse taastumisel ja selle mõjudest
finantsturgudele.

Globaalne majandus on taastunud oodatust kiiremini.

„Keskpankade ja valitsuste meetmed olid õigeaegsed ja efektiivsed,“ ütles Artjom Vakulenko. „Ilma sekkumiseta oleks võinud majandussurutis kesta pikemalt.“

Taastumine on tööstuses toimunud ulatusliku varude vähendamise tsükli aeglustumise tulemusena. Majanduskasvu jätkusuutlikus on otseses sõltuvuses eratarbimise edasisest kosumisest. Ühelt poolt toetavad tarbimist riiklikud stiimuliprogrammid, teisalt hoiavad jätkuvalt nõrk tööturg ning kõrge majapidamiste võlakoorem tarbimist surve all. Investeeringute vajadus maailmamajanduses on jätkuvalt madal, kuna hulgaliselt on kasutamata tootmisvõimsusi. Tööstusindikaatorid osutavad jätkuvalt tõusule ja kõrge majandusaktiivsus peaks ka lähikvartalitel jätkuma.

„Veel on vara võitu välja kuulutada,“ lisas ta. „Tööturu areng on jätkuvalt nõrk.“

Hiina on kasvust teistest ees. Hiina kasv on kriisieelsete tasemete juures tänu ekspansiivsele riigipoolsele rahastamisele. Ekspordi numbrid viitavad, et maailma kaubavahetus pole veel taastunud.

Keskpangad jätkuvad majanduse stimuleerimist, hoides intressimäärasid jätkuvalt madalal ka lähikvartalitel. Pigem tõmbavad kekspangad stimuleerivat rahapoliitikat järk-järgult koomale läbi muute meetmete peale intressimuutuste. Inflatsioonisurveid ei ole veel tunda.
„Turud hindasid umbes aasta tagasi sisse finantssektori ja majanduste katastroofistsenaariumeid,“ ütles Pertti Rahnel. „Riskantsete varade klassides on toimunud tugev taastumine. Ekspansiivne rahapoliitika, riiklikud abiprogrammid ja pankade rekapitaliseerimine maksumaksjate rahaga suutsid taastada usalduse turgudel.

Pankade jaoks on raha hind kukkunud võrreldes USA keskpanga intressiga peaaegu kriisieelsele tasemele. Täna makstakse 0,18 protsenti pankadevahelisel rahaturul rohkem, kui on USA keskpanga intress võrreldes kriisieelse 0,15 protsendise intressivahega. Nõudlus krediidi järele on täna vähemalt sama suur probleem, kui pankade valmidus reaalsektorit rahastada. Krediidinõudlus taastub majandustsükli hilisemas faasis.

„Aktsiaindeksitel on varasemate tippudeni pikk tee minna,“ ütles Rahnel. „See muidugi ei tähenda, et kogu raha tuleb aktsiatesse panna. Aktsiahindade edasine tõus muutub raskemaks ja erineb turgude lõikes.

„Aktsiaturu hinna-kasumi suhtarv ei räägi millestki muust kui tsüklilisusest,“ lisas ta. „Seetõttu on parem vaadata aktsia hinna ja raamatupidamisväärtuse või käibe suhet. Aktsiad ei ole väga odavad ega ka ülikallid – pigem on hinnatase normaalne, kuid me ei näe enam sellist ülikiiret tõusu nagu 50-60 protsenti.“

Aktsiad jätkavad võlakirjadest atraktiivsema varaklassina.

Oodata on ettevõtete kasumlikkuse paranemist. Restruktureerimiste tipp tundub olevat läbi, kuigi mõned ettevõtted teatavad uutest ümberkorraldustest. Kahe-kolme aastaga peaks kasumit taastuma. Analüütikud on olenemata piirkonnast tuleva aasta ettevõtete kasumite ja käivete osas optimistlikud.

„USAs oodatakse ettevõtetelt tuleval aastal 25protsendist kasumi kasvu, mis võib olla isegi võimalik,“ lausus Rahnel. „Kuid analüütikud eeldavad ka seitsme protsendist käibe kasvu ajal, mil majanduskasvuks prognoositakse vaid ühte protsenti. See tundub ebarealistlik.“

„Oleme optimistlikud Venemaa suhtes ja ootame Venemaa riskipreemia vähenemist,“ lisas Rahnel. Ettevõtete võime oma võlakohustusi refinantseerida on paranenud. Tõusnud nafta hind on vähendanud survet rublale ning mõjunud positiivelt Vene valuutareservidele.

„Et mitte kõlada liiga optimistlikult, siis kui üldine riskiisu väheneb, on Venemaalt siiski head tootlust (paremat kui arenevatelt turgudelt) raske oodata,“ ütles Rahnel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. November 2009, 15:59
Otsi:

Ava täpsem otsing