Valitsus arutab eripensionide süsteemi muutmist

04. november 2009, 15:41

Praegu on valitsuskabineti nõupidamisel
arutelul soodustingimustel vanaduspensionide, väljateenitud aastate pensionide
ja eripensionide reformi lähtealuste arutelu.

Sotsiaalministeerium on välja töötanud eripensionide reformi lähtealused, mida sotsiaalminister Hanno Pevkur kell kolm alanud nõupidamisel valitsusliikmetele esitab.

Eripensionid, soodustingimustel vanaduspensionid ja väljateenitud aastate pensionid annavad nendega hõlmatud isikutele soodsamad pensionivõimalused võrreldes ülejäänud pensionäridega, mis seisnevad pensioniõiguse tekkes tunduvalt enne üldist vanaduspensioniiga ja/või suuremas pensionis.

Soodustingimustel vanaduspensionide ja väljateenitud aastate pensionide seadused annavad teatud kutsealadel töötanutele õiguse jääda pensionile enne üldist pensioniiga, mis on vastuolus Euroopa Liidu ühiste pensionieesmärkidega ning tööhõivestrateegiaga tööea pikendamise ning pensionile hilisema siirdumise osas.

Kuna need pensionid hõlmavad laia isikute ringi, sh ka teiste ministeeriumide valitsemisala asutuste töötajaid, vajavad reformi lähtealused valitsuse heakskiitu.

2008. aastal oli nn eritingimustega hõlmatud üle 12000 tööeas inimese. Täiendav kulu, mis ületas arvestuslikult riikliku pensionikindlustuse seaduse järgi arvutatava vanaduspensioni, oli 750 mln krooni. Täiendavast kulust üle 540 mln krooni maksti välja sotsiaalmaksust ning üle 210 mln krooni riigieelarvest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. November 2009, 18:18
Otsi:

Ava täpsem otsing