• Jaga lugu:

  Mihkel Oviir: pensioniea tõstmine on mõistlik

  Loomulikult oleks pensioniea tõstmine mõistlik, ütles riigikontrolör Mihkel Oviir. "Ma viitasin juba aasta tagasi oma kõnes Riigikogu ees, et ei tohi oodata otsustega aastani 2016, millal lõpuks naiste ja meeste pensioniiga võrdsustub 63 eluaastani ja alles siis hakata mõtlema, mis edasi saab."

  Riigikontrolli teatel on Oviiri hinnangul võimalik, et kui 65. eluaasta märk on saavutatud, tuleb liikuda edasi ka 67. eluaastani. "See ei ole loomulikult probleemi lahendus, kuid ta toob teatavat leevendust. Meie probleem on ju see, et töötajate ja pensionäride suhtarv on totaalselt paigast ära. Meil on vaja oluliselt rohkem maksumaksjaid. Ma pakkusin aasta eest välja ka arutelu, kuidas saada siia juurde näiteks mitusada tuhat tippkvalifikatsiooniga noort, kes pisutki normaliseeriks töötajate-pensionäride suhtarvu. Ja muidugi tuleb meil tõsta tööviljakust ja suurendada majanduse arengu soodustamise kaudu rahvuslikku rikkust," rääkis Oviir.
  Oviir lisas, et tahaks vastuvaidlejatelt teada, kust see raha siis tuleb, millega ühe suurenevat pensionäride hulka ülal pidada. Kui pensioniiga ei taheta tõsta ja maksumaksjate ehk töökäte arvu ei suudeta hoida või suurendada, siis on paratamatuks alternatiiviks riikliku pensioni suuruse püsimine või selle vähenemine, nentis ta. "Kordan veel – kel on paremaid variante, see pakkugu see töötav ja jätkusuutlik lahendus välja. Hala raske saatuse üle meid ei aita, on vaja selgeid, ratsionaalseid otsuseid. Ja kiiresti."
  Vananeva rahvastiku tõttu on Oviiri sõnul ka Euroopas suund, et tööhõivest ei lahkutaks vähemalt 65. eluaastani.
  "Millegipärast räägitakse selle peale taas, et meil pole noortelgi tööd, kuhu siis veel need vanemad inimesed tööle panna. Lähtutakse jälle tänase päeva või järgmise aasta olukorrast. Mina räägin sellest, mis on 20, 30 ja 40 aasta pärast, kui meil selgelt napib töökäsi.
  Rõhutan eriti - aus on need otsused teha juba täna, et inimesed teaksid vähemalt 15-20 aastat ette, milline on nende pensionilemineku iga. Isegi rikas Saksamaa otsustas 20-aastase üleminekuperioodiga tõsta pensioniea 67 eluaastani," lausus Oviir.
  Teine argument, millega pensioniea tõstmise vastu sõditakse on Eesti meeste lühike keskmine eluiga, märkis Oviir. "Selle eluea pikendamine paljuski meie endi kätes – tehkem sporti, ärgem kuritarvitagem alkoholi, vaadakem ligimest ja maailma lahke pilguga, mitte kurjalt. Ükski neist mõjutegureist ei sõltu inimese materiaalsest rikkusest või vaesusest. Sellele keskmisele ei maksa muide pensioni kontekstis üleliia rõhuda - eksperdid viitavad, et need mehed, kes keskeani elavad, saavad ka suure tõenäosusega pikalt pensionipõlve pidada."
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tõnu Mertsina: jaekaubandus buumib
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Minister näeb põllumeestele ja vedajatele suuri muudatusi
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.