• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pärnu on firmadele miljoneid võlgu

  "Mis seal vahet on, millised need arved on!" ütles ta ning lükkab otsuste tegemise uue linnapea õlgadele.
  Pärnu linna rahandusosakonna andmetel on linnal tähtajaliselt tasumata arveid kokku 13,6 miljonit krooni, sellest 1,7 miljonit krooni annavad allasutuste arved.
  Neli aastat Pärnut juhtinud keskerakondlik linnapea Mart Viisitamm ei tunnista, et on linnajuhtimises vigu teinud, vaid lükkab süü üldise majandusolukorra ja hoopis uue linnavalitsuse kaela.
  "Selles pole midagi erakordset, neid probleeme on olnud ka teistel omavalitsustel ja erinevatel aegadel Pärnu linnavalitsusel," lausus Viisitamm.
  "Juba selle aasta keskpaigas oli selge, et selle aasta eelarve laekumisi tuleb vähem, kui on kulutusi. Nii 20-30 miljonit krooni, ja 50 miljonit krooni on ju eelnevalt teada. Ilmselgelt oleks võimalik seda defitsiiti ka vähendada, kui poleks sellist olukorda, kus uus linnavalitsus ei taha veel ametisse asuda ja vana linnavalitsus pole volikogus enamuses. Seetõttu pole võimalik midagi teha, et seda defitsiiti vähendada," selgitas ta.
  Firmad jäävad Pärnu linna võlgu kommenteerides napisõnaliseks. "Küll nad ära maksavad," ütles GoBusi tegevjuht Rene Alpius.
  Pärnu uue linnapea Toomas Kivimägi sõnul on eelmiste linnajuhtide käitumine olnud vastutustundetu.
  "See on ülim sigadus, Viisitamm ei käi enam töölgi. Tema silme ees terendas ainult 18. oktoober, kuid nüüd on kaardimajake kokku kukkunud," ütles Kivimägi. Tema sõnul ei saa üheski riigiasutuses, rääkimata eraettevõttest, tekkida taolist absurdset korralagedust, nagu on Pärnu linnas.
  "Räägitud on 13,6 miljoni krooni suurusest võlast, kuid tegelikult on see summa kokku 50 miljonit krooni või isegi suurem. Linn on võlgu ka oma lepingupartneritele, spordikoolidele ja teistele asutustele," ütles Kivimägi.
  Esimese ja vältimatu sammuna tuleb Kivimägi sõnul hakata kulusid kärpima, sealhulgas tuleb valitsemiskulusid kärpida 20%. "See tähendab ka koondamisi ja palgakärpeid," ütles ta.
  Pärnu volikogu esimees Cardo Remmel ütles, et tal puudub küll täpne ülevaade, kellele linnavalitsus võlgu on, kuid ta on olukorrast teadlik.
  "Kui uus linnavalitsus ametisse asub, on esimene asi ajatada maksed ja tõmmata kõik kulud kokku. Mulle tundub, et eelmine linnavalitsus lõpetas sisuliselt oma töö juba suve lõpus ja laskis asjadel lihtsalt minna," rääkis Remmel.
  Remmeli sõnul oli eelmise linnavalitsuse suurim viga, et prognoositi valesti tulude laekumist, lisaks võeti hulk riskantseid kohustusi.
  Senine linnapea Mart Viisitamm endal eelarve seisus süüd ei näe.
  Lühiintervjuu Mart Viisitammega.
  Uus Pärnu linnapea Toomas Kivimägi on öelnud, et olete linnavalitsuse juhtimisest loobunud juba suve lõpus.
  Põhimõtteliselt on võetud üks seisukoht. Kui tegime sel suvel esimest lisaeelarvet, siis oli selge, et praegune linnavalitsus uut lisaeelarvet enam tegema ei hakka. Rasked otsused, mis tuleb teha, tuleb lahendada 2010. aasta eelarvega. Kui uus linnapea ei oska neid otsuseid teha ja lahendusi leida, siis on tal alati võimalus pöörduda meie poole.
  Lükkate kõik uue linnavalitsusele õlgadele, kas Te endal süüd ei näe, et linna sellisesse olukorda olete viinud?
  Mitte uue linnapea, vaid igakordse linnapea peale, sõltumata sellest, kas oleksin jätkanud mina või keegi teine. Need otsused, mis puudutavad 2010. aasta eelarvet, tuleb teha lähtuvalt uuest koalitsioonilepingust.
  Kas tunnistate, et olete teinud Pärnu linna juhtides vigu?
  Vaadates neljale aastale tagasi, ei saa keegi öelda, et ühtegi viga tehtud pole. Küll ei näe ma siin vigu selles kontekstis, mida te küsite - maksmata arved või selle aasta linnaeelarve defitsiiti.
  Teil on õigus lahkumishüvitisele kolme kuupalga ulatuses ja selle otsustab volikogu. Kas Te võtate selle raha vastu?
  Arvan, et Pärnu linnale on viimase nelja aasta jooksul tehtud väga palju häid ja õigeid otsuseid. On investeeritud kaks korda rohkem kui eelnevad linnavalitsused. Olenemata sellest, mida ajakirjanikud on Pärnu linna kohta kirjutanud, kahjuks väga tendentslikult ja rumalalt, on linn arenenud rohkem kui kunagi varem.
  On Teil uus töökoht olemas?
  Pole sellega veel tegelenud, kaks nädalat on veel aega.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: hüvasti, administraator ja garderoobitädi!
Seekordne Nobeli majanduspreemia laureaat pälvis auhinna muu hulgas tõestuse eest, et miinimumpalga tõus ei pruugi tööhõivele mõjuda negatiivselt. Loodetavasti peab see paika ka Eesti järgmise aasta hüppelise miinimumpalga tõusu puhul, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Seekordne Nobeli majanduspreemia laureaat pälvis auhinna muu hulgas tõestuse eest, et miinimumpalga tõus ei pruugi tööhõivele mõjuda negatiivselt. Loodetavasti peab see paika ka Eesti järgmise aasta hüppelise miinimumpalga tõusu puhul, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Erootikapood loobus börsiplaanidest Omanik: me ei sobitu oma harimata juhatusega börsile
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Arco Vara juht loodab Enefitist kiiret kasumit
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.
Riigikohus muutis kevadel vastutuse põhimõtteid kortermajade veetorude purunemisel
Tänavu kevadel tegi riigikohus olulise otsuse kortermaja veetoru lõhkemise juhtumis.
Tänavu kevadel tegi riigikohus olulise otsuse kortermaja veetoru lõhkemise juhtumis.