Putin: Berliini müüri langemine lõi usalduse Saksamaa ja Venemaa vahel

09. november 2009, 11:56

Berliini müüri langemine 1989. aastal ja
kahe Saksamaa taasühinemine vähem kui aasta hiljem muutis Saksamaa ja Venemaa
suhteid, tuues kaasa "usalduse ja tänulikkustunde", ütles Venemaa peaminister
Vladimir Putin.

"See on meie suhete üks nurgakivisid," ütles Putin eile Venemaa telekanalile NTV antud intervjuus. "Valitseb arusaamine, et meil on teineteist vaja," lisas ta agentuuri Bloomberg teatel.

Venemaa ja Saksamaa hea koostöö näitena nimetas Putin Läänemere alla kavandatava Nord Streami gaasijuhtme projekti. Putin ütles, et ta loodab Euroopa riigijuhte veenda seda projekti toetama. Saksamaa on Venemaa gaasile välismaal suurim klient – Saksa gaasitarbest on Venemaa gaasi osa 37%.

Aastatel 1985-1990 oli Putin Ida-Saksamaal Dresdenis KGB agent, kus ta kogus infot Saksa poliitiliste parteide, nende juhtide ja tulevikuplaanide kohta ning värbas uusi agente.

Meenutades oma esimesi muljeid Saksamaalt, ütles Putin, et oli hämmingus selle riigi erinevusest Nõukogude Liiduga, kus perestroika oli toona juba alanud. "Inimesed elasid, nagu poleks midagi juhtunud," ütles Putin. "Mul oli mulje, et olin saabunud riiki, mis oli mingi Nõukogude süsteemi relikt," jätkas ta.

Kahe Saksamaa taasühendamisel "oleks Venemaa võinud midagi teisiti teha, et kaitsta meie huvisid," ütles Putin pikemalt täpsustamata.

2000. aastal ilmunud raamatus ütles Putin, et tal on kahju, et Nõukogude Liit oma positsiooni Euroopas kaotas. "Ma sain aru, et müüridele ja eraldusjoontele rajatud positsioon ei saa lõpmatuseni kesta," ütles Putin selles raamatus, "kuid ma oleks tahtnud midagi selle asemele. Kuid midagi muud ei pakutud. Ja see kripeldab. Me jätsime lihtsalt kõik sinnapaika ja lahkusime."

Intervjuus NTV-le ütles Putin, et näeb Venemaa ja Saksamaa tänaseid häid suhteid osaliselt enda teenena. Putin ütles, et tal on "suurepärased" isiklikud ja töösuhted Saksamaa kantslerite Helmut Kohli, Gerhard Schröderi ja Angela Merkeliga. Täna on Schröder Nord Streami palgal.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. November 2009, 12:02
Otsi:

Ava täpsem otsing