Warren Buffett kolmekordistas kasumi

09. november 2009, 10:01

Legendaarse investori Warren Buffetti
juhitav Berkshire Hathaway suutis kolmandas kvartalis kasumi kolmekordistada,
vahendab BBC.

Berkshire Hathaway kvartalikasumiks kujunes 3,24 miljardit dollarit, mis aastatagusest 1,06 miljardilisest tulemusest on pea kolm korda kõrgem.

Siiski tuleb märkida, et suur osa värskest tulemusest tuleb veel realiseerimata kasumist tuletisväärtpaberitest (peamiselt vahetuslepingute ehk swapide pealt) ettevõtte kindlustusüksusest. Seetõttu oleks kasum ilma tuletisväärtpaberite ja investeerimiskasumiteta 2,06 miljardi dollariline, mis on muidugi samuti suurepärane tulemus.

Ettevõte käive ulatus septembriga lõppenud kvartalis 29,9 miljardi dollarini, aasta tagasi oli käibeks 27,9 miljardit dollarit.

Kvartalitulemus ei sisalda ettevõtte viimast, ajaloo suurimat ostu, milleks on raudtee-ettevõte Burlington Northern Santa Fe ülevõtmine, mille eest Berkshire maksab 26 miljardit dollarit ning võtab üle ka ettevõtte võla. Ülevõtmise tarbeks võtab Berkshire pankadelt ka kaheksa miljardi dollarilise laenu.

"Ta on selgelt mees, kelle sõrme all tuksub maailmamajanduse pulss," märkis Buffettist raamatu "Pilgrimage to Warren Buffett’s Omaha" autor Jeff Matthews Bloombergile. "Kui ta oleks endiselt mures krediiditurgude pärast, ei võtaks ta seda ette. See tähendab üsna palju, et see mees paneb nii palju raha USA majandusse panustamiseks," kommenteeris ta Berkshire'i raudteeostu ja võrdlemisi suurt laenuvõtmise plaani.

Kuigi Buffett on tuletisväärtpabereid nimetanud massihävitusrelvadeks, võttis ta siiski riski ning asus kindlustama teiste ettevõtete jätkusuutlikkust ehk pakkuma CDS (credit default swap) lepinguid. Sellega sai Berkshire kõvasti kõrvetada ning aasta esimese üheksa kuuga pidi maksma nende katteks 1,9 miljardit dollarit. Berkshire’l on selliseid lepinguid mahus, mis sunnivad teda kõige mustema stsenaariumi korral käima välja tervelt 25,6 miljardit dollarit, selgub viimasest kvartaliaruandest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. November 2009, 12:24
Otsi:

Ava täpsem otsing