Keskerakond: riik peaks tasuma uue töökoha looja sotsmaksu

10. november 2009, 13:21

Keskerakond algatas täna Riigikogus
sotsiaalmaksuseadust muutva eelnõu, mille kohaselt vabastatakse uue töökoha
loonud tööandja sotsiaalmaksust, seda tasub tema eest riik.

"Et saada maksuvabastust, peab uus töötaja olema eelnevalt kolm kuud töötuna ametlikult registreeritud ning sotsiaalmaksu vabastus kehtib 12 kuud alates töölevõtmise hetkest," ütles keskfraktsiooni esimees Kadri Simson.

Tema sõnul pole olukorras, kus igal nädalal lisandub ligi 2500 uut töötut, riigi senised meetmed töökohtade loomisel ega töötute rakendumisel olulisel moel abi toonud. "Ettepanek on alternatiiv tänasele riigipoolsele palgatoetusele, mida makstakse maksimaalselt kuus kuud ning mille saamise võimalusi on plaanis laiendada, kuid seda jätkub siiski vaid paarile tuhandele töökohale," ütles Simson.

"Tööandjale oleks sotsiaalmaksuvabastus oluline kergendus, mis võimaldab tal jätkata oma tegevust, seadusmuudatus motiveerib ühtlasi uute töökohtade loomist. Samuti, et kehvades majandustingimustes ellu jääda, on tööandjad sunnitud otsima võimalusi, kuidas hoida kõrvale maksude maksmisest," rääkis ta.

Keskfraktsiooni juht ütles, et eelnõu aitab ennetada olukordi, kus inimesi võetakse tööle n-ö mustalt, tagamata neile Haigekassa kindlustuskaitstust ega pensionistaaži. Samuti on oluline väärtuste muutmine, kus töötuna kodus olevast ja abiraha saavast inimesest saab taas maksumaksja, märkis Simson.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 13:21
Otsi:

Ava täpsem otsing