Enn Tosso • 10. november 2009 kell 21:00

Nordecon üllatas hea tulemusega

Nordeconi käive oli meie prognoosidest koguni 15% kõrgem, märkis LHV Panga analüütik Kristo Oidermaa. Kolmanda kvartali brutomarginaal oli 10,9%, mis on kõrgem eelmise aasta tasemest, kuid oluliselt rohkem sellel aastal näidatust. Seega on ettevõte Oidermaa sõnutsi kas leidnud täiendavaid kärpekohti või on vanad ehituslepingud veel praegugi niivõrd kasumlikud. Ka kolmanda kvartali kasum ületas märkimisväärselt prognoose.

Swedbanki analüütik Risto Hunt ütles, et Nordeconi tulemused olid nii käibes kui ka kasumis paremad, kui panga analüütikud ootasid. Lisaks edukatele tulemustele Eestis juhtis Hunt tähelepanu ka Ukraina ning Läti turu näitajatele, mis samuti ületasid Swedbanki ootusi.

Kuna eelmise aasta kolmandas kvartalis sai Nordecon ühekordset finantstulu, siis netokasum sellel aastal küll langes (aastases võrdluses), kuid siiski loevad nad tulemuse heaks, rääkis Hunt.

Hundi sõnul tuleb märkida, et kuigi majandusolukord on suhteliselt raske, suutis ettevõte näidata väikest, kolmeprotsendilist kvartaalset kasvu teostamata tehingute mahus.

Oidermaa lausus, et LHV on vaatamata tugevatele kolmanda kvartali tulemustele Nordeconi tuleviku suhtes jätkuvalt ettevaatlikud.

"Kuigi tellimuste raamat on viimased kaks kvartalit püsinud stabiilsena, võib järgnev aasta seda veelgi vähendada, ning samuti on koomale tõmmatud välismaised ärid. Siiski on Nordeconi turu- ja finantspositsioon piisavalt tugev, et need keerulised ajad üle elada," lausus analüütik.

Konkurendi NCC tegevjuht Toomas Aak ütles, et Nordeconi tulemused on kindlasti väga head, arvestades seda, et olukord ehitusturul pole põrmugi paranemas.

"Vaatame, mis järgmised kvartalid teevad," sõnas Aak, ent rõhutas, et ühe ettevõtte põhjal ei saa kindlasti teha üldistusi kogu ehitusturu kohta.Tema sõnul pole praegu kahjuks veel olulisi paranemise märke märgata.

"Eratellijaid praktiliselt pole ja hinnakonkurents riigihangetel on erakordselt kõrge, mis paneb kõik ehitajad väga raskesse olukorda," sõnas Aak.

Aagi sõnul on praegu paremas olukorras need ettevõtted, kelle tegevusvaldkond on laiem.

"Kui vaadata statistilisi indekseid, siis rajatiste ehitamise maht on püsinud eelmise aastaga samas suurusjärgus, samal ajal kui hoonete ehitusmahtude indeks langeb jätkuvalt. Kui üldse midagi positiivset välja tuua, siis on märgata, et mõned potentsiaalsed tellijad teevad ettevalmistusi, et majandusolukorra paranedes saaksid nad ehitamisega alustada," rääkis Aak.

Ma ei satuks liigsesse eufooriasse, kuna tegemist on siiski n-ö pilguga tahavaatepeeglisse. Kui vaatame ehitusturu lähemat aastat, siis on põhjust olla pigem murelik. Eesti ehitusmaastikku ootavad ees tunduvalt keerukamad ajad kui 2009. aasta.

Nordeconi puhul kannaksin positiivse poole peale kiired sammud juba aasta algusest kulude kokkuhoiuks ning struktuuri reorganiseerimiseks, millega oleme suutnud liikuda pea samas tempos mahtude kahanemisega. Enim muret teeb halvenev olukord välisturgudel, aga ka kontserniga viimastel aastatel liitunud tütarettevõtete tegevuse tõhusus. Samuti mõjutab meid mitmete klientide maksevõime, mis kahjuks on jätkuvalt pigem halvenenud, hakates mängima üha suuremat rolli meie tulemustes. Selle aasta viimases kvartalis tulebki tegelikult veelkord kriitiliselt hinnata kogu kontserni tervislikku seisundit eesootava raske 2010. aasta valguses.

Hetkel kuum