• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Väärinfo eest ähvardab ajalehti varsti hoiatusena kopsakam trahv

  "Et edaspidi sigadusi ei tehtaks. Me mõistamegi välja sellise summa, mis peab isikut oluliselt mõjutama õiguskuulekalt käituma," põhjendas justiitsminister Rein Lang eilsel pressikonverentsil.
  Lang seletas, et eelnõu järgi on kohtutel õigus lisaks konkreetsele kahjule, mida on võimalik välja arvutada, määrata ka karistav kahju.
  Langi sõnul saab kohus tugineda ainult konkreetsetele kahjusummadele. "Mida täna ei saa teha - ei saa just preventiivseid kahjusid kohtus välja mõista," rääkis Lang.
  "Kui kellelgi on midagi ära lõhutud, siis selle asja väärtus on väga selge, kuid moraalse kahju puhul peab hageja alati hakkama välja arvutama, mis see moraalne kahju talle tegelikult rahalises vääringus tähendab. Ja kui moraalset kahju ei suuda tõendada, siis kohus neid ka välja ei mõista," lisas ta.
  Minister põhjendas, et kui väärinfo avaldamisega teenitakse kasumit ja see kasum on oluliselt suurem kui määratav kahjutasu, siis võib see ahvatelda õigusvastaselt käituma. Langi sõnul neile, kes nii teeved, see seadusemuudatus kindlasti ei meeldi. "Vastuseise siit tuleb ja sellega me oleme arvestanud," märkis Lang.
  Ennetava kahjuhüvitise nõude praktika on Langi sõnul praegu kasutusel Ameerika Ühendriikides, Suurbritannias ja järjest enam kõigis Euroopa Liidu riikides.
  "Demokraatia areng eeldab seda, et sellist paragrahvi, nagu solvamine või laim, kriminaalkoodeksis olla ei tohi," rääkis minister. Aga väärtusi nagu au ja hea nimi, neid saab kaitsta tsiviilkohtu pidamise korras, need on eraõiguslikud suhted, rääkis Lang.
  Ajalehtede liidu juht Toomas Leito ei arva, et tulevikus tekitab seadus hulga hagisid meediaväljaannete vastu.
  "Ma arvan, et mitte midagi ei muutu. Kahjunõudeid on ka seni olnud ja see on kohtu otsus, kui suurt summat ta rakendab," ütles Leito.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Erkki Kubber: kas järgmised ükssarvikud võiksid olla miljardilise väärtuse asemel hoopis miljardi inimese aitajad?
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
USA väikeinvestorid tervitasid Trumpi SPACi vaimustusega
Donald Trumpi meediafirmat börsile vahendava firmaostufirma (SPAC) aktsia on Nasdaqil juba neljakordistunud ja saanud rohkem ostuordereid kui mistahes muu väärtpaber.
Donald Trumpi meediafirmat börsile vahendava firmaostufirma (SPAC) aktsia on Nasdaqil juba neljakordistunud ja saanud rohkem ostuordereid kui mistahes muu väärtpaber.
Raadiohommikus: olukord Lätis, Chemi-Pharmi uus tehas ja kõige edukamad turundajad
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Videopilt: Enefit Green alustab börsil kauplemist
Täna kell 10 algab Tallinna börsil Enefit Greeni aktsiatega kauplemine, mille puhul toimub pidulik börsikella löömine Energia avastuskeskuses.
Täna kell 10 algab Tallinna börsil Enefit Greeni aktsiatega kauplemine, mille puhul toimub pidulik börsikella löömine Energia avastuskeskuses.