USA defitsiit kasvas 176,4 miljardi dollarini

Silvia Viidik 12. november 2009, 22:01

USA eelarvepuudujääk kasvas oktoobris 176,4 miljardi dollarini, aasta tagasi samal ajal oli puudujäägiks 155,5 miljardit dollarit, vahendas Bloomberg USA valitsuse tänast raportit.

Tegemist on juba 13. järjestikuse puudujäägiga ja suuruselt viienda kuise tühimikuga ajaloos. Töötuse tase USAs kerkis oktoobris 26 aasta kõrgeimale tasemele 10,2 protsendini ja 787miljardilise päästeplaani elluviimine kurnab rahalist positsiooni samuti väga tugevalt. Valitsus läheneb juba teist järjestikust aastat enam kui 1 triljoni dollari suurusele puudujäägile.

„Maksutulu on maas, palgad on maas, kasumid on maas ja kusagil pole erilist kapitalikasu, kust maksu võtta,“ märkis Standard & Poor’s peaökonomist David Wyss enne raporti avaldamist. „Lisaks kõigele muule, mis valesti läheb, on meie beebibuumi lapsukesed nüüd astumas pensioni-ikka, mis tähendab kasvavat koormust ka heaoluprogrammidele nagu näiteks sotsiaalkindlustus,“ lisas ta.

Bloombergi poolt jälgitavad ökonomistid ootasid defitsiidiks 165 miljardit dollarit ning 29 hindaja prognoosid ulatusid 125 miljardist 199,4 miljardi dollarini.

Ametnikud on avaldanud muret, et riigi 12,1 triljoni dollari suurune seaduspärane võlakoormuse piir jõuab kätte detsembris. Septembri viimase päevaga lõppenud fiskaalsel aastal oli defitsiidiks rekordiline 1,4 triljonit dollarit. Oktoobris alanud järgmise aasta puudujäägiks prognoosib Wyss samuti 1,4 triljonit dollarit.

Järgmisel aastal kasvab USA majandus ökonomisti hinnangul 2 protsenti, „mis on piisav asjade paigalhoidmiseks.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2009, 21:04
Otsi:

Ava täpsem otsing