Läti ärimehed soojendavad Moskvaga suhteid

Sirje Rank 16. november 2009, 11:21

Läinud nädalal käis Riia aselinnapea Ainars Slesersi slepis Moskvas grupp Läti ärimehi, kelle kohtumised sealsete ettevõtjate ja poliitikutega ajaleht Biznes&Baltija täna igati kordaläinuks hindab.

Nii allkirjastas Venemaa keemiahiid Uralhim Riia kaubasadamaga kokkuleppe mineraalväetiste terminali rajamiseks, mis peaks valmima 2011. aastaks. Terminal on kavas ehitada kahes etapis – esimese etapi valmimise järel võimaldaks see Riias aastas ümber laadida kuni kaks miljonit tonni mineraalväetisi. Teise etapi valmimisel kasvaks võimsus viiele miljonile tonnile aastas.

Moskvas olid koos Riia aselinnepeaga Läti raudtee, Riia vabasadama ja Riia kaubasadama esindajad, firmade Baltic trans logistic, Lattelecom, Riia elektromasinaehitustehas, Parex banka, Trasta komercbanka, Rietumu banka, Lido, Riia piimakombinaadi jt ettevõtete esindajad.

„Sellised visiidid toovad kindlasti kaasa Lätti suunduvate transiidimahtude kasvu,“ ütles Läti raudteefirma juht Ugis Magonis, kes pidas Moskvas kõnelusi Venemaa transpordiministri, Venemaa raudtee asepresidendi ja suurte transiidifirmadega tuleva aasta mahtude üle.

„Just transiit oli kõneluste peateema. Eesmärk on luua Riia ja Moskva vahele transiidikoridor. Kaubad peavad seejuures liikuma mõlemas suunas. Usun, et meie ettevõtetel tasub keskenduda eelkõige Moskva regioonile, kus elab 20 miljonit inimest. Venemaa saab aga kasutada Lätit hüppelauana Euroopa Liitu. Nii on koostöö kasulik mõlemale poolele,“ ütles Slesers.

Visiidil osalenud ärimehed tunnistasid lehele, et nii ärimeeste kui poliitikute suhtumine on palju soojem kui varem. „Varem tuli ettevõtetel sageli edasi liikuda trotsides jäiseid suhteid riikide tasandil. Praegu tundub, et mõlemal riigil on tõeline soov koostööks ja majandussuhete arendamiseks,“ ütles Rietumu Banka president Aleksander Kalinovski.

Visiidi käigus kohtuti lisaks potentsiaalsetele äripartneritele nii Moskva linnapea Juri Luþkovi kui Venemaa transpordiministri Igor Levitiniga.

Moskva visiidi käigus leppisid Luþkov ja Slesers kokku, et SRÜ ja ELi riikide linnapeade kohtumine toimub tuleva aasta juulis Riias. Luþkov on praegu selle ühenduse (kuhu kuuluvad 9 riigi 84 linna) esimees. Slesersi sõnul saab kohtumisest omamoodi linnade „Davos“. Iga linnajuhiga tuleb kaasa ka ärimeeste delegatsioon.

19. novembril sõidab Moskvasse Läti majandusminister Artis Kampars.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    16. November 2009, 11:23
    Otsi:

    Ava täpsem otsing