USA jaemüük susiseb õige vaikselt

Silvia Viidik 16. november 2009, 16:55

USA jaemüük kerkis oktoobris 1,4 protsenti ning tõusu juhtis automüük 7,4 protsendiga, vahendab investeerimisportaal MarketWatch.

Kui automüük kõrvale jätta, kerkis jaemüük möödunud kuul hooajaliselt kohandatult 0,2 protsendi jagu. Septembris tegi automüük lausa 14,3protsendilise languse, kui valitsuse poolt toetatud „raha romu vastu“ programm lõppes.

Oktoobrikuine 1,4protsndiline tõus oli ökonomistide 1protsendilisest prognoosist kõrgem, aga automüügita ootasid nad siiski 0,4protsendilist jaemüügi tõusu, millest jäi üsna palju puudu. Püsivkaupade müük, kui autod kõrvale jätta, oli endiselt nõrk.

Kuna tarbimine moodustab USA majandusest umbes 70protsendilise osa, jälgitakse seda numbrit väga teraselt ning täna avaldatud tulemus tekitab paljude analüütikute ja ökonomistide laupadel uusi murekortse.

"Kõrge töötuse, madala palgakasvu ja üsna kehva krediidiolukorra taustal paistab vähetõenäoline, et majapidamised suudavad lähiajal vabamalt kulutama hakata," märkis Capital Economics ökonomist Paul Dales tulemusi kommenteerides AP-le.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. November 2009, 16:55
Otsi:

Ava täpsem otsing