Advokaat: ettevõtjatel suur šanss alistada riik lõplikult

Virge Haavasalu 17. november 2009, 00:00

Kuna Euroopa Kohtu seisukohad on Eesti kohtule siduvad, siis ei pea Rakvere Lihakombinaati (LK) vaidluses esindav Lextali advokaat Karl Kask tõenäoliseks, et üleliigse laovaru vaidlus on riigi jaoks lõppastmes edukas.

Kase sõnul on halduskohtu otsus kohtus vaielnud 22 ettevõtjale oluline. "Nende ettevõtjate jaoks tegelikult juba 2004. aastal alanud vaidlus on omandanud väga selged piirid ja hakkab loodetavasti jõudma lõpule. Ka Rakvere LK on vaielnud alates aastast 2004, kuigi riik maksu vahepeal tühistas, määrati see 2007. aastal uuesti. Seega oli käimas teine ring," rääkis Kask.

"Seevastu neid Eesti ettevõtjaid, kellele riik määras maksu ja kes selle maksu tasusid, kuid kohtusse ei pöördunud, praegune positiivne areng ei puuduta, sest õiguskindluse põhimõtte kohaselt on riigi tehtud otsused nende ettevõtjate suhtes jõus ja neid ei saa enam vaidlustada," lisas ta.

Kui kohtuotsused kehtima hakkavad, tähendab see Kase sõnul, et riik ei saa kohtus vaielnud ettevõtjatelt nõuda maksu selle summa katteks, mille Eesti maksis Euroopa Liidule selle eest, et Eesti territooriumil olid liitumise ajal tavapärasest suuremad laovarud, sh suhkruvarud.

Rakvere Lihakombinaadi kohtuasjas ei ole siiski Eesti kohtud otsust veel teinud. Ilmselt tehakse see detsembri alguses, sest Rakvere LK asjas tuli alles Euroopa Kohtu otsus, mida halduskohus ootas.

Rakvere LK-lt nõuti kanamassi üleliigse laovaru maksuna sisse 1,3 miljonit krooni. Kase sõnul oleks ettevõttel positiivse lõpplahenduse korral õigus tagasi saada sissenõutud maks ja sellelt arvestatud intressid 0,06 protsenti päevas, mis selle aasta detsembri alguse seisuga peaksid olema umbes 700 000 krooni, seega kokku umbes 2 miljonit krooni.

Juustu- ja margariinitrahvi vaidlustanud Svensky Kaubanduse ASi suuromanik ja juhatuse esimees Sven Voites leidis, et enne kui riik ei ole loobunud Tallinna halduskohtu otsuse edasikaebamisest, ei saa milleski kindel olla.

Svensky Kaubandus maksis juristi soovitusel suhkrutrahvi ära ja vaidlustas selle sissenõudmise. Kas oleks saanud ka trahvi maksmata jätta ja see kohtus vaidlustada? "Teistpidi oleks olnud kuidagi keerulisem selgitada, et miks me ei saa maksta," põhjendas ettevõtte juht.

Põllumajandusministeerium teatas, et liigse laovaru kohtuotsuse edasikaebamine selgub lähinädalate jooksul, kui on edasikaebamise mõttekust piisavalt analüüsitud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:18
    Otsi:

    Ava täpsem otsing