Opositsiooni ettepanekud põrkuvad vastuseisule

Katariina Krjutshkova 18. november 2009, 00:00

"Võib juhtuda, et rohelised lähevad hoopis opositsiooniga ühte mesti, kuid arvatavasti siiski mitte," spekuleeris sotsiaaldemokraat Eiki Nestor. Seega ennustas Nestor, et tänane lugemine üllatusi ei too.

Roheliste elektriaktsiisi tõstmise eelnõu hääletusele täna ei lähe, sest erakond võttis ettepaneku tagasi. Rahanduskomisjoni esimees Taavi Rõivas nentis, et opositsioonist tuleb siiski poolehoidjaid juurde võita. Kui roheliste elektriaktsiisi tõusu ja kilekotimaksustamise eelnõu läbi lähevad, on enamushääled kindlustatud. Roheliste esindaja Toomas Trapido lootis, et koostöö IRLi ja Reformierakonnaga kannab vilja.

Keskerakondlase Kadri Simsoni hääles oli eile veidi kahetsust, et kokkulepe sõlmitakse hääletuseväliselt. "Rohelised on läinud koalitsioonipartnereid turvama. Nad teevad seda, et saada oma projektide jaoks raha," sõnas eile Šotimaal viinud Simson.

Rõivase sõnul vastab niigi eelarve Maastrichti kriteeriumitele, kuid väikse rahalise puhvri ehk 400 miljonit võiks riik siiski koguda. Pärast esimest lugemist laekunud muudatusettepanekud ei anna Rõivase hinnangul tulusid juurde, vaid toovad kaasa rohkem kulusid.

Sotside ettepanek tulumaksu 24 protsendile tõsta ja käibemaksu protsendi võrra alandada on Rõivase arvates pehmelt öeldes jabur. Suvel järsult tõstetud käibemaks andis juba piisava õppetunni, et niivõrd lühikese etteteatamise ajaga ei saa selliseid otsuseid teha.

Keskerakonna ettepanekut kärpida julgeolekuraha ja võtta Eesti Energialt täiendavaid dividende nimetas riigikogu rahanduskomisjoni esimees Taavi Rõivas ebaprofessionaalseks.

"Minu arvates oli nende ettepanek ülejala tehtud ega polnud hästi läbi mõeldud," lausus Reformierakonda kuuluv Rõivas. Tema hinnangul pole mõistlik Eesti Energialt täiendavaid dividende välja võtta, sest sel viisil tekiks riigil defitsiiti hoopis juurde.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Kadri Simson ütles selle peale, et neil on andmed, justkui sooviks valitsus järgmisel aastal Eesti Energiast nagunii rohkem raha välja võtta, kui esialgu plaanitud. Et nende ettepanek eelarvesse defitsiiti juurde tekitab, on Simsoni sõnul retooriline avaldus.

2008.-2009. majandusaasta kasumist otsustas Eesti Energia nõukogu maksta omanikule dividende 324 miljonit krooni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:19
Otsi:

Ava täpsem otsing