Börsijuht skandaalidest järeldusi tegema ei kipu

Virge Haavasalu 18. november 2009, 14:57

Suhteliselt lühikese ajaga lahvatanud kolm maaklerite ja aktsiatehingutega seotud skandaali ei anna veel alust teha põhjapanevaid järeldusi, ütles täna Tallinna börsi juht Andrus Alber.

„See on puhas juhus, et on sattunud sellisele lühiajalisele perioodile. Siit fundamentaalset järeldust küll teha ei saa,“ uskus Alber, paelegi on kaks avalikkusele teadaolevat juhtumit oma olemuselt väga erinevad, kus ühel juhul on tegemist siseinfo kasutamisega ja teisel juhul väidetava turumanipulatsiooniga. Kolmandat juhtumit ta kommenteerida ei osanud, kuna selle kohta ei ole tulnud lähemat infot.

„Kindlasti on väga kahetsusväärne, et on neid, kes üritavad oma positsiooni või infot kuritarvitada. Samas on kindlasti väga hea see, et esimesed juhtumid on leidnud tõsist uurimist nii finantsinspektsiooni kui politseid ja prokuratuuri poolt ja et on kohtusse saadetud,“ rääkis Alber.

Tema hinnangul mõjub meie turule kindlasti tervendavalt, et saab selgeks, et turu järelevalve ei ole nõrk, et piltlikult öeldes ei ole siin võimalik ei tea mida teha. 

Kas peaks midagi muutma ettekirjutistes, mis sätestavad maaklerite tegevusi? Alber märkis, et kõiki investeerimisotsuseid kui tehinguid teevad suures osas inimesed ja et ega inimlikku faktorit ei ole mitte kunagi võimalik ühegi reegliga lõplikult välistada.

„Turukuritarvitusi või siseinfo kasutamist on ju igal pool maailmas juhtunud ka kõige läbipaistvamate finantsturgudega toimivates riikides,“ toonitas ta. Kindlasti peab Alberi sõnul iga pank ise üle vaatama, kas need konkreetsed juhtumid, mis nendel on olnud, annavad põhjust majasiseseid reegleid ümber teha või mitte, et temal on seda väljast keeruline kommenteerida.

Tallinna börsi juht selgitas, et nemad lähtuvad börsireglemendist ja seal kehtestatud reeglitest, teostades järelvalvet kauplemise ja emitentide üle, ent investorite käitumisõiguste kaitse poolel on eelkõige ikkagi finantsinspektsioon.

„Igal juhul me teeme koostööd,“ kinnitas Alber. „Loomulikult, kui ka meie näeme mingisuguseid kahtlaseid tehinguid, teavitame sellest finantsinspektsiooni. Edasi on juba nende otsus, kas nad näevad põhjust uurimine algatada ja kaasata sellesse ka politsei või mitte.“  

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. November 2009, 18:09
Otsi:

Ava täpsem otsing