Nokia maailma suurimate uurimistegevuse rahastajate seas

Indrek Kald 19. november 2009, 15:05

Maailma kümnest teadus- ja arendustegevusse enim investeerivast ettevõttest kaks on euroliidust: Soome Nokia ja Saksa Volkswagen.

Sel nädalal avaldatud ELi tööstuslikku teadus- ja arendustegevusse investeerimise tulemustabeli kohaselt suurenesid ettevõtete investeeringud teadus- ja arendustegevusse vaatamata majanduskriisile mullu kogu maailmas 6,9%.

Euroliidus peakorterit omavate ettevõtete investeeringud teadus- ja arendustegevusse suurenesid eelmisel aastal 8,1%, mis on juba teist aastat oluliselt suurem kui USAs (5,7%) ja Jaapanis (4,4%).

ELi suurimad konkurendid teadus- ja arendustegevuse valdkonnas on USA ja Jaapani ettevõtted. Maailma suurim eraldivõetav investor on Toyota Jaapanist (mullu 7,61 miljardit eurot). TOP 10 hulgas on viis USA ettevõtet, sh Microsoft, General Motors ja Pfizer.

Kuigi Euroopa ettevõtete investeeringud teadus- ja arendustegevusse kasvavad kiiremini kui nende USA ja Jaapani konkurentidel, on investeeringute reaalväärtus Euroopas siiski väiksem. 2008. aastal oli Euroopas investeeringute osakaal müügist 2,7%, USAs 4,5% ning Jaapanis 3,4%.

USA ettevõtted juhivad ELi omade ees sellistes sektorites, kus teadus- ja arendustegevus on kõige intensiivsem, s.o farmaatsiatoodete, biotehnoloogia, info- ja kommunikatsioonitehnoloogia sektorites.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. November 2009, 15:05
Otsi:

Ava täpsem otsing