'Mozarti usku' tipp-pianist taas ERSO ees

Kersti Inno 20. november 2009, 00:00

Tema viimane ülesastumine ERSOga on jäänud juba kahe aasta taha. Tunnustatud Mozarti interpreedina esitab ta seekord Wolfgang Amadeus Mozarti Klaverikontserdi nr 22. ERSO repertuaaris oli see kontsert viimati ligi 15 aastat tagasi Kalle Randalu ja dirigent Peeter Lilje esituses.

Seekord on dirigendipuldis samuti Viini klassikalise koolkonna pühendunud ja auhinnatud interpreet, Kesk-Põhjamaa Kammerorkestri asutaja ja dirigent Juha Kangas, kellega seob Kalle Randalut kauaaegne koostöö, muuhulgas on ettekandele toodud arvukalt Mozarti klaverikontserte.

Kalle Randalu pöördus "Mozarti usku" juba lapsena. Pianist on öelnud: "Seitsmeaastase poisina sain elamuse, mis mu edasist elu tugevasti mõjutas. Kuulsin esimest korda Mozarti "Väikest öömuusikat". Mind vapustas selle muusika ilu ja täiuslikkus". Nüüd saab publik nautida täiuslikkust Randalu Mozarti esitustes.

Klaverikontsert nr 22 on loodud 1785.aastal, mil Mozarti kontserditegevus Viinis oli kõige elavam ja tema heliloojamaine kõrgeim. Eriti hinnatud oli ta klaverivirtuoosina. Sel ajal kirjutas ta parima osa oma 27 klaverikontserdist. Nende esitustel soleeris ta muidugi ise ja just klaverikontserdid võttis Viini publik Mozarti teostest kõige paremini vastu.

Mozart kirjutas selle žanri kohta: "… kontserdid on midagi liiga raske ja liiga kerge vahepealset; nad on väga säravad, meeldivad kõrvale, olemata sealjuures tühised. On kohti, millest võivad rahuldust saada vaid asjatundjad, ometi peavad ka võhikud nendega rahule jääma, mõistmata ise, mispärast."

Tervikuna klassitsismiajastule pühendatud kontserdil tulevad lisaks Mozarti klaverikontserdile ettekandele ka Mozarti Kuus saksa tantsu ning Beethoveni Kaheksas sümfoonia.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:04
    Otsi:

    Ava täpsem otsing