Swedbank kavatseb osalust Karumsi-tootjas hoida

Katariina Krjutškova 20. november 2009, 11:34

RPS Holdingu suurima aktsionäri, Swedbanki Private Debt fondi juhi Peeter Piho sõnul on pikem plaan osalust omades ettevõtet väärtustada ja mitte kiirkorras lahkuda.

„Pikem plaan on seda ettevõtet väärtustada ja kindlasti sealt mitte kiirkorras ära minna. Täna aktiivses müügis kindlasti ei ole,“ sõnas Piho värskelt tagatisena omandatud osaluse kohta Läti ühes suuremas piimatootjas.

„Kui väljumine tuleb, siis see saab olla kombinatsioon ettevõtte enese arengust ja loodetavast turuolukorra paranemisest,“ lisas Piho. Samuti kinnitas ta, et Swedbanki fondid on ettevõttes kui finantsinvestorid ja juhtimisega tegeleb ettevõtte juhtkond.

Gild eraldiseisev

RPS Holdingu aktsiatest üle 10% kuulub ka riskikapitalifondile Gild Arbitrage, lisaks klientide privaatportfelle haldavale Gild Financial Advisory Services ASle 5,8%. „Kinnitame, et GILD Arbitrage`il ning ASil GILD Financial Advisory Services on osalused ASis RPS Holding, kuid täpsemalt me ei kommenteeri,” vastab päringule Gildi kommunikatsioonijuht Kadri Kütt.

ASi Alta Foods, mille võlakirju RPS Holdingu abil osaliselt lunastati, suunas raha ka Gild Arbitrage fond – eelmise aasta lõpuks oli Alta kohustus fondi ees kasvanud üle 1,7 miljoni euro (26,6 miljonit krooni). Lisaks kajastusid Indrek Rahumaa juhitava Luksemburgi fondi Alta Capital Partners S.C.A. SICAR kohustuste poolel võlgnevused ASle Gild Advisory Services – kokku 414 000 euro (6,47 miljoni krooni) ulatuses.

Alta Capitali jurist Anton Sigal kinnitas, et Gildile antud osaluste näol on need likvideeritud.  

Rigas Piensaimnieksi juht Neeme Jõgi rääkis, et omanikevahetus ettevõttes ei too kaasa muudatusi tegevuses. „Ma isegi ei oskaks seda hästi ette kujutada, et sekkutaks. Sellisel juhul peab olema kontrollpositsioon, mida ei ole,“ ütles ta. Samuti on investorid tema sõnul huvitatud ettevõtte heas käekäigust. „Kindlasti ei ole nende huvides hakata mingisuguse mõtlematu aktiivsusega seda käekäiku ohustama. See oleks täiesti ebaloogiline ja ebamajanduslik lähenemine,“ lisas Jõgi. Ta kinnitas, et Rigas Piensaimnieks on ettevõttena kasumlik ja elujõuline.

Taust

AS Rigas Piensaimnieks omanikud

Enamusosaluse Läti ühes suuremas piimatootjas ASs Rigas Piensaimnieks (RPS) omandas Alta Capital Partners 2007. aasta aprillis. Alta Capitalile kuulus kuni tänavu oktoobrini 80,07% ettevõtte aktsiatest. Osalus RPSs liikus ligi viiendiku Alta Foods võlakirjade lunastamise teel loodud ettevõttele RPS Holding. RPS Holdingu suurimateks aktsionärideks on Swedbanki fondid ja Gild Arbitrage riskikapitalifond. Kokku on ettevõttel 173 era- või juriidilisest isikust investorit.   

19,93% RPSst kuulub varem meedias avaldatud info põhjal Kaimani saartel registreeritud fondile DCEMF Holdings.

 

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2009, 21:02

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing