Krugman: Madalaid intresse on vaja veel kauaks

Sirje Rank 22. november 2009, 09:26

Lõppeval nädalal Rootsis viibinud Nobeli preemia laureaat ning Princetoni ülikooli professor Paul Krugman ütles intervjuus Rootsi päevalehele Svenska Dagbladet, et kriis kestab veel kaua ning kuni selle lõppemiseni peaksid keskpankade intressimäärad madalale jääma.

Finantsturud on maailmas toibuma hakanud ning tööstuse ja ekspordi langus põhjast läbi saanud, kuid keskpankade intressimäärad on jätkuvalt väga madalal tasemel. Küsimusele, kas kriis on läbi, vastas Krugman, et akuutne etapp on möödas, kuid suured probleemid veel alles – pangad tuleb rekapitaliseerida ning ka laenuturud alles tõrguvad.

Krugmani sõnul on halbadele varadele, millest räägiti aasta tagasi, lisandunud uued halbade varade kategooriad, näiteks krediitkaardilaenud. Hulk laene tuleb veel korstnasse kirjutada ning ees on veel mitmete pankade pankrotid.

Mida teha tuleks? Hoida finantsturud riigi ja keskpankade abiga käigus, kuni erasektoris olukord stabiliseerub. See võib võtta aastaid. Krugman ei usu, et USA keskpank praeguse rekordmadala intressimäära normaalsele tasemele tagasi enne kahte aastat.

Tänaseid probleeme tuleks lahendada justkui sama ravimiga, mis probleemi põhjustas – odava raha ja kapitali ülepakkumisega. Krugman väidab, et kui kapitali napib, kukub majandus kokku ning sel põhjusel peab üldsus süsteemi üleval hoidma. Riik peab toetama tarbimist, et hoida nõudlust ja anda rahvale tööd. Samal ajal tuleb karmistada regulatsioone, et takistada finantskriisi kordumist.

Normaalsed ajad ei naase Krugmani hinnangul niipea. Enne peab tööpuudus alanema hakkama ja finantsturud toimima. Kuni tööpuudus on kõrge, peavad intressimäärad olema madalad. Intressimäärade tõstmisest rääkimine on praegu ennatlik. Seda enam, et isegi nullintress on praegu USA majanduse jaoks Krugmani arvates liiga kõrge.

Krugmani põhiseisukoht on, et kõik süsteemis olulised finantsinstitutsioonid tuleb reguleerida ning kõik asutused, mis toimivad nagu pangad, tuleb allutada panganduse reeglitele.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2009, 13:50
    Otsi:

    Ava täpsem otsing