Arvamus: vähem põrsast kotis

23. november 2009, 20:37

Nii iseloomustas Soome rahandusminister Jyrki Katainen väärtpaberiturgude viimaseil aastail avaldunud pahupoolt Helsingis ülemöödunud nädalal 16. korda toimunud populaarsel .investeerimismessil SijoitusInvest 2009.

Näiteid väärtpaberipettustest oli tuua alates ülisuurtest püramiidskeemidest globaalsel turul kuni  pensionifondide raha suvalise paigutamisega pangakontserni sees või siseringi tempudeni.

Väärtegudel on rohkenemise trend. See toob seaduseandjatele ja investoritele kasvavat muret, sest ohus on kogu väärtpaberituru usaldusväärsus.

See kajastus ka messi ettekannete temaatikas, mis oli jõuliselt suunatud põrsa kotist väljaaitamisele. Erinevalt viimastetest aastatest oli varasemast palju enam ettekandeid pühendatud turgude tervendamisele, nt kas on vaja põhjalikumat analüüsi, kuidas investeerimispetturit ära tunda, miks ja kuidas võrrelda investeerimistoodete pakkujaid, kas investorid vajavad tugevamat kaitset jne.

See temaatika domineeris ka Soome Finantsinspektsiooni programmis, nt kuidas hoiduda pettustest, milliseid probleeme on põhjustanud turukriis aruandluses ning kuidas börsiettevõtted peaks ennustama tulevikku.

Investorite informeerituse igakülgsele parandamisele on suunatud ka Investorite Keskliidu messil tehtud ettepanek teabepreemia asutamiseks, mis antakse isikule, kes  on oma pikaajalise tegevusega kaasa aidanud säästmisele ja üksikisikute väärtpaberites finantsvara  haldamisele.

Esimese Eesti pangana messi ajaloos oli esindatud Bigbank, kes  avab peagi Helsingis oma esinduse. Huvi Eesti väikese spetsialiseerunud panga vastu oli üllatavalt suur, Helsingin Sanomat ja Kauppalehti avaldasid pangast lühema ülevaaate.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. November 2009, 20:46
Otsi:

Ava täpsem otsing