BÖRS: USAs ilus päev

Tarvo Vaarmets 23. november 2009, 23:03

Pärast kolme päeva korralikku langust olid investorid täna nõrgema dollari ja heade kinnisvarauudiste valguses taas USA aktsiaid ostmas - kolm peamist indeksit sulgusid tublis plussis.

USA aktsiate hinnad on viimastel kuudel kaubelnud dollariga vastassuunas - kui dollar nõgeneb, muudab see toorainete hinnad kallimaks, sest välisinvestorite jaoks on toorained sel juhul odavamad. Kulla hind tegigi täna uue rekordi. Kasvavad toorainete hinnad lükkavad üles aga mitmete ettevõtete nagu näiteks naftatootjate aktsiate hindu.

Dollari väärtus langes, kuna Fedi ametnik James Bullard, teatas, et keskpank peaks eluasemelaenude baasil ehitatud väärtpabereid (MBS) edasi ostma.

Olemasolevate USA kodude müük kasvas oktoobris oodatust rohkem ehk kõrgeimale tasemele alates 2007. aasta veebruarist. Eelnevalt kasutuses olnud kodusid müüdi aasta baasil 6,1 miljonit, mis on septembri näitajaga võrreldes 10,1% kõrgem. Võrreldes eelmise aasta oktoobriga langes mediaanhind 7,1%. Ökonomistid ootasid müüginumbriks 5,7 miljonit ühikut aasta baasil.

Sel nädalal on tulemas veel mitmeid aruandeid USA majandusnäitajate kohta. Oodata on näiteks ka tarbija tugevusest aimu andvaid näitajaid.

Dow Jonesi tööstuskeskmine lõpetas nädala esimese börsipäeva 1,28%-lises plussis ehk 10450 punktil, laiapõhjaline Standard & Poor's sulgus 1,36% reedesest sulgemistasemest kõrgemal ehk 1106 punkti tasemel. Tehnoloogiaaktsiaid koondav Nasdaq lisas 1,40% ja liikus 2176 punktile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. November 2009, 23:03
Otsi:

Ava täpsem otsing