Kadri Jakobson • 23. november 2009 kell 21:00

Siseringi tüli viis müügini

Läinud reedel müüs Siff maha 53,5% osaluse kütusekontsernis N-Terminal Grupp. Ostja on paar nädalat tagasi loonud osaühingu TSE Assets, mille taga omakorda on Moskvasse Pestšanaja tänavale registreeritud firma 000 Amarant. Kes on firma salapärased omanikud, seda ükski asjasse puutuv inimene ei soostunud eile ütlema.

"Üks väga tähtis etapp elus on läbi ja nüüd viivad ettevõtet edasi uued omanikud, kel on uus energia ja uued võimalused," kommenteeris müügitehingut Siff. Kütuseärimees möönis, et suhted Kanajeviga (omab N-Terminalis 16,6%) on muutunud võimatuks ja see ongi põhjus, miks ta otsustas osaluse müüa.

"Kanajevi katse muuta aktsionäride suhted ussipesaks oli põhjuseks, miks ma otsustasin aktsiad ära müüa," nentis Siff.

Siff selgitas, et Kanajev on aastaid ise lillegi liigutamata ja mitte kopikatki firmasse investeerimata saanud ettevõttest sadu miljoneid kroone dividende ning nüüd, kui dividendide vool on seiskunud, on mees sellest häiritud ja solvunud. "Kas on asi rahuldamata suurushullustuses või mingis muus kompleksis? Ma pole psühhiaater, et seda öelda," ütles Siff.

Aktsiapaki müünud Siff ei avalda tehingu hinda ega poeta ka ühtegi sõna uute omanike kohta. "Meil on omavaheline kokkulepe, et ma sel teemal infot avalikkusele ei anna," lausus Siff. Tema sõnul on uued omanikud aja maha võtnud, vahepeal on jõulud ja aastavahetus ning uuel aastal nad avalikustavad end.

Kas Siff jäi tehinguga rahule?

"Iga tehing on kompromiss. Mina olen kompromissiga rahul, sest tehing sõlmiti," vastas ta.

Siff lisas, et küsimus on isiklikes valikutes ja tema on pühendunud tehnoloogiavaldkonnale. "See tekitab minus emotsioone, paneb tegutsema, liikuma," ütles Siff, kes on lõpetanud TTÜ masinaehituse tehnoloogia eriala ja on kolmandat põlve insener. See on tema sõnul naasmine südamelähedase valdkonna juurde.

Küsimusele, kas Siff oma tehingust ka teisi aktsionäre teavitas, vastas ta: "Eks nad ilmselt täna või lähiajal saavad sellest teada."

Sifilt osaluse ostnud osaühingu TSE Assets juhatuse liige Silver Eensaar ei soovi samuti firma omanikest rääkida, kuid ütleb, et on neid näinud. "Eks ma ikka olen neid inimesi näinud, kuid nad ei soovi avalikkuse tähelepanu. Vähemalt senikaua, kuni tehing pole lõpuni viidud," ütles ta.

Endel Sifi ja tema kauaaegse äripartneri vahelt oleks aga justkui must kass läbi jooksnud ja Äripäevale teadaolevalt on meeste omavahelised suhted pingelised. Kanajevi sõnul pole Siff N-Terminali müügitehingust teistele aktsionäridele teatanud.

"Ma ei tea sellest tehingust midagi, kuulen esimest korda," ütles Anatoli Kanajev eile keskpäeval ning palus paari tunni pärast tagasi helistada, kui on end asjaga kurssi viinud.

"Mis puudutab müügi põhjust, võin öelda, et aktsionäride koosolek oli määratud detsembriks ning üheks teemaks oli viia läbi kontroll firma raamatupidamises. Meie andmetel on ettevõttes tegemist võimaliku finantsdistsipliini rikkumisega," rääkis Kanajev. "Et tehing toimus just enne aktsionäride koosolekut, annab põhjust arvata, et nähtavasti need nõudmised on põhjendatud ja rikkumised sedavõrd ilmsed."

Kui väikeaktsionäridel on ostueelisõigus, kas Kanajev on sellest huvitatud?

"Ma ei tea, enne pean teadma selle tehingu üksikasju ja tingimusi. Kui seal on tegemist fiktiivse tehinguga, siis ma ostma ei kipu. Kui on normaalne hind, siis tuleb mõelda," ütles ta.

Kes on uued omanikud Venemaa firmas Amarant, Kanajev öelda ei osanud. Ühe versioonina pakkus ta välja, et tegemist võib olla ka fiktiivse tehinguga. "Võib-olla on tegu ühe ja sama inimesega," muheles Kanajev.

Hetkel kuum