Virge Haavasalu • 24. november 2009 kell 21:00

Kaitsetööstuse liitu kuuluvad ettevõtted: tibusid võib lugema hakata paari aasta pärast

"Praegu ei ole veel konkreetset koostööd alustatud, kuid oleme olnud kutsutud läbirääkimistele Prantsusmaa raketitootja MBDAga, mille kaudu on võimalus osaleda Prantsusmaa kaitsejalatsite konkursil ning Eestist vastuostu programmis," ütles Samelini juht Leida Kikka. Koguseliselt on tegemist umbes 30 000 paari erinevate omadustega kaitsejalatsitega, lisas Kikka.

Harju Elektri juhatuse esimees Andres Allikmäe ütles, et nad on pärast liidu liikmeks astumist kogunud olulist informatsiooni ja kontakte, samuti saanud aimu võimalikest neile jõukohastest toodetest ja tehnoloogiast. "Me pole veel jõudnud tarneteni, kuid näeme selleks täiesti arvestatavaid võimalusi lähiaastatel," lausus Allikmäe.

Ka Harju Elekter on sarnaselt Sameliniga varem teinud erinevaid kaitsetööstuse ja militaartehniliste toodete pilootprojekte.

Helmese nõukogu esimees Jaan Pillesaar leidis, et praegu on liitu kuulumise kasu veel vara hinnata. "Sedalaadi suhted ja projektid võtavad enamasti aastaid aega kujunemiseks. Võib-olla 2011. aasta saab hakata esimesi tulemusi hindama," uskus ta, lisades, et tema hinnangul on liidu tegevuse algus olnud asjalik ja on näha, et tööd tehakse.

"Oleme kasu saanud mõnede uute kontaktide näol, konkreetseid lepinguid ei ole minu teada veel sõlminud," ütles Pillesaar.

EKTLi juht Taavi Veskimägi nentis, et kaitsetööstus kui majandusharu sisulist puudub praeguses Eestis. "Samas potentsiaali ja valmisolekut on eeldatavast oluliselt enam," märkis ta.

Hetkel kuum