Majandusteadlane: palju raha läheb Eestist välja

Kaisa Gabral 25. november 2009, 16:55

Majandusteadlane Urmas Varblane sõnas täna konverentsil „Eesti pärast eurot“, et praegu on suureks probleemiks ka see, et Eestist läheb väga palju raha välja.

Varblase sõnul on tänapäeva majanduses kõige tähtsam meie koht globaalses väärtusahelas ning Eestil tuleb oma senist koht muuta. „Praegu on väga suur probleem ka see, et Eestist läheb väga palju raha välja. Rohkem läheb välja kui tuleb sisse ja nii ei saa see igavesti kesta,“ lausus Varblane, kelle arvates paraneb olukord sellega, kui Eesti ettevõtjad leiavad uusi turge – ja praegu on väga paljud ettevõtteid hoolega uusi turge otsinud ja leidnud.

„Me peame oma sihtturge mitmekesistama, mitte leppima paari kolme naabriga. Me ei pea keskenduma unikaalsele teenusele, vaid mõtlema, milline on see ettevõtte mudel, millega olla konkurentsivõimeline. Siis suudame konkureerida ka Hiinaga. Me peame targalt spetsialiseeruma,“ lausus majandusteadlane.

Arengufondi juhatuse esimees Ott Pärna ütles, et me oleme jõudnud esmakordselt seisu, kus me mõtleme, kas ja milline on Eesti koht globaalses väärtusahelas. „Peale välisraha kadumist suudame välismaale müüa kolm korda vähem kui varem, mis ongi meie peamine probleem,“ ütles Ott Pärna. „Kriisi ajal on võimalused just väikestel. Me peame nägema selliseid võimalusi ja neid ära kasutama.“

Konverentsi "Eesti pärast Eurot" korraldavad Eesti Koostöö Kogu, Arengufond, Tööandjate Keskliit, Kaubandus-Tööstuskoda ja Suurettevõtete Assotsiatsioon. Selle üheks eesmärgiks on diskussiooni toetamine Eesti pikaajaliste arenguprioriteetide üle.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. November 2009, 11:02
Otsi:

Ava täpsem otsing