Advokaat: ettevõtte juhtorganisse kuulumine on mu põhiseaduslik õigus

Virge Haavasalu 26. november 2009, 17:08

Ettevõtte juhtorganisse kuulumine on iga inimese põhiseaduslik õigus ja seepärast ei tohiks antud asjas advokaadi puhul teistmoodi vaadata, leidis mitme ettevõtte juhtorganisse kuuluv advokaadibüroo Glimstedt Straus & Partnerid partner ja advokaat Paavo Paas.

„Ettevõtlusega tegelemine on inimese, sealhulgas advokaadi põhiseaduslik õigus,“ kommenteeris Paas enda kuulumist mitme äriühingu juhtorganisse. Ta tõi näiteks lugupeetud äriinimesed, kes tegutsevad erinevatel tegevusaladel, olles samal ajal nii mõne toiduainetööstuse juhatuses kui kinnisvaraettevõtte juhatuses. „Samamoodi on ju ka advokaatidel,“ toonitas Paas.

„Mis minu tagasihoidlikku isikut puudutab, siis need ettevõtted, kus mina olen juhatuses, on loodud puhtalt isiklike investeeringute optimaalse kasutamise eesmärgil. Tegevus nende ettevõtete juhatustes ei ole kindlasti võrreldav selle tegevuse mahuga, mis on advokaadiühingus,“ rääkis Paas.

See tegevuse maht on tema sõnul ikkagi suhteliselt minimaalne, kuna need ettevõtted on põhimõtteliselt loodud selleks, et omada üht või teist kinnisvaraobjekti. „Seal ei toimu igapäevast aktiivset juhtimistööd,“ kinnitas Paas.

Seoses mitmel positsioonil viibimisega tekkida võivaid konflikte tuleb Paasi ütlusel osata juba eos vältida. „Minu teised äriühingud on niivõrd tagasihoidliku tegevusega, et ajalises mõttes sellist probleemi absoluutselt ei tule – et ei oleks aega mõnda pangaülekannet teha või mõnda muud kinnisvara haldamisega seonduvat toimingut,“ märkis Paas.

Paas uskus, et paljud advokaadid kuuluvad ettevõtete juhtorganisse isikliku investeeringu eesmärgil. Kõigi eest ta muidugi enda sõnul rääkida ei saa. „Osad tõenäoliselt tegelevad ka mingi paralleelettevõtlusega, aga eks inimesed on erinevad,“ sõnas ta.

Kas võib olla ka muid põhjuseid peale isikliku investeeringu? „Ei tahaks selliste spekulatsioonidega kolleegide töömaile minna,“ vastas Paas, soovitades iga advokaadi enda käest konkreetset põhjust küsida.

Paas tervitas järgmisest aastast advokaatidele juhtorganisse kuulumise loa taotlemise nõude kadumist. „Pigem oli loa taotlemine selline veider kohustus,“ leidis Paas, kes arvas, et loa taotlemise nõude ärakadumine midagi hullu kaasa ei too, vaid pigem oli nõusoleku küsimine ebaõnnestunud piirang.

Paavo Paasi osalused ja kuulumised äriühingute juhtorganitesse:

advokaadibüroo Glimstedt Straus & Partnerid OÜ  firma omanik  - 25%  
NatureProject OÜ  firma omanik  - 50%  
advokaadibüroo Glimstedt Straus & Partnerid OÜ  juhatuse liige   
Nature Spirit OÜ  juhatuse liige   
NatureProject OÜ  juhatuse liige    
Poska Neliteist OÜ  juhatuse liige 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    26. November 2009, 17:08
    Otsi:

    Ava täpsem otsing