Maksukärbe Prantsusmaal ei toonud odavamat lõunat

Sirje Rank 26. november 2009, 15:19

Kaheksa aastat väldanud vägikaikaveo järel Euroopa Liidus õnnestus Prantsusmaal läbi suruda restoranitoidule madalam käibemaks, sellest oodatud kasu laseb ennast aga ikka alles oodata.

Samal ajal kasvab kriitika ja vastuseis maksuerandile, mis jätab defitsiidiga maadleva Prantsusmaa riigieelarve ilma 2,4 miljardist eurost maksutulust. Sel kuul avaldatud majandusprognoosis manitses ka OECD, et katteta ja meelevaldsed käibemaksukärped süvendavad Prantsusmaa strukturaalset defitsiiti.

Prantsusmaal rehkendati, et maksu langetamisega 19,6 protsendilt 5,5 protsendile alaneb restoranitoidu hind, kasvavad töötajate palgad ning alal luuakse juurde 40 000 töökohta. „Ükski neist ootustest pole veel täitunud,“ kirjutas ajaleht Financial Times.

Maksumuutuse jõustamisest möödunud nelja kuuga on restoranitoidu hind Prantsusmaa statistikaameti andmeil alanenud 1,46%. Selle taga võib aga olla nii käibemaksu langus kui üldine nõudluse vähenemine raskes majanduslikus olukorras.

Prantsusmaa Senat tahtis maksukärbet tagasi pöörata, kuid president Nicolas Sarkozy sõnul ei juhtu seda iial.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    26. November 2009, 15:19
    Otsi:

    Ava täpsem otsing