Piirkondlik areng jagab Eesti kolmeks

Indrek Kald 26. november 2009, 09:35

Omavalitsusüksuste arengutase jagab Eesti territooriumi mõtteliselt kolmeks, teatas statistikaamet.

Territoriaalarengu indeks näitab, et Eesti probleemseim piirkond on Peipsi järve lähedusse jääv ala ning Kagu-Eesti. Riigi kaardil moodustab see mõttelise telje, mis algab Ida-Viru maakonnast Vaivara vallast, jookseb mööda Peipsi kallast ja Läti piiri ning lõpeb Häädemeestes.

Edukamatest piirkondadest joonistub selgelt välja Tallinn koos Harju maakonnaga. Nii oli statistikaameti teatel esimese 25 omavalitsusüksuse seas 18 Harju maakonna valda ja linna.

Edukas võtmes saab vaadelda ka Tartu ja Pärnu linna koos neid ümbritsevate valdadega. Nende kahe, probleemse ja eduka piirkonna vahele jääb kolmas ala, mis liigub põiki üle Eesti Narva lahest Liivi laheni, märkis amet.

Analoogilise pildi Eesti piirkondlikust arengust on andnud ka varem avaldatud indeksid. Näiteks statistikaameti omavalitsusüksuste elujõulisuse indeks ning OÜ Geomedia kohaliku omavalitsuse üksuste võimekuse indeks. Erinevate indeksite korral on üksikute omavalitsuste positsioon erinev, ent Eesti piirkondliku arengu seis jääb suhteliselt sarnaseks.

Omavalitsusüksuse territoriaalarengu indeks koosneb neljast komponendist – rahvaarvu muutus, ülalpeetavate määr, füüsilise isiku tulumaks elaniku kohta ja registreeritud töötute osatähtsus.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. November 2009, 10:20

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing