Ettevõtjatele paistab Ukraina keeruline

Kadrin Karner 27. november 2009, 00:00

"Meil ei ole Ukrainaga otseseid suhteid, tulime rohkem maad kuulama," rääkis Toom Tekstiil Nonwovens OÜ juht Riho Uusmäe. Tema sõnul huvi suhteid luua arvatavasti isegi oleks. Toom Tekstiil on tegev Venemaal ja Valgevenes, rääkis Uusmäe, aga Ukraina tundub isegi veel keerulisem.

ASi Viisnurk juhatuse esimees Andres Kivistik rääkis, et kuigi Viisnurga tütarettevõte juba müüb mööblit ja ehitusmaterjali Ukrainasse, tuli ta seminarile peamiselt ennast täiendama ja kuulama, kuidas teistel läheb. "Ärimahtu kavatseme kindlasti kasvatada," märkis ta tütarettevõtte ärist Ukrainas rääkides.

Ettevõttel, kes alles kavatseb Ukrainasse minna, soovitab Kivistik välja mõelda, kuidas valuutariske maandada. "Praegu ma soovitaks arvestada sellega, et valuutakursi risk on väga suur, millega võib suuri kahjumeid saada veel lähiajal. Loomulikult on seal bürokraatia väga kõrgel tasemel ja kõik asjad venivad ja kannatust on vaja," lisas ta. Siiski rõhutas Kivistik, et tegemist on suure riigiga ja äri on seal täiesti olemas, ning arvas, et sinna tasub minna küll.

"Väikest kasu ikka sain. Igasugune suhtlus on kasulik," hindas ta ürituselt kuuldud infot.

Välisministeeriumi esindaja Margus Solnson rääkis Eesti Kaubandus-Tööstuskoja seminari kuulama tulnutele, et Ukraina majandus järgnes maailmamajanduse kriisile 2008. aasta sügisel ning erinevad sektorid kogesid langust 10-60 protsendini, välja arvatud põllumajandus. "Veebruaris oli nullpunkt, mil SKT miinus oli kõige suurem, samuti kukkus kinnisvara hind ning metallisektor sai kannatada," rääkis Solnson ning lisas, et pärast seda hakkas toimuma stabiliseerumine.

Majanduse taastumist on Solnsoni sõnul Ukrainas oodata 2010. aasta teises pooles või 2011. aastal. 2010. aastal ootavad riiki ees valimised. Eelarve tasakaal on veel küsimärgi all, kuna 2009. aasta eelarvesse plaaniti hüppelist sotsiaalkulude kasvu, millega sai eelarvesse juba ette prognoositud miinus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:19
    Otsi:

    Ava täpsem otsing