Tõnis Oja • 26. november 2009 kell 21:00

Porsche lakub kaotushaavu

Suurema venna ülevõtmiskatse (nii Porsche kui ka Volkswageni asutas tuntud autotööstur Ferdinand Porsche) ebaõnnestumine päädis juulis lõppenud finantsaastal 2,52 miljardi euro suuruse kahjumiga. Tegemist on autotootja esimese aastakahjumiga alates 1994. aastast.

Porsche finantsjuht Hans Dieter Poetsch kinnitas, et tehniliste põhjuste tõttu, mis on tingitud ettevõtte autotootmisüksuse üleminekust Volkswagenile, saadakse ilmselt kahjumit ka sellel finantsaastal.

Porsche katse üle võtta Volkswagen algas neli aastat tagasi, kui teatati, et kavatsetakse osta 20% Volkswageni aktsiatest. Eelmise aasta märtsis saadi aktsionäride nõusolek üle 50% osaluse omandamiseks.

Suur üllatus saabus aga eelmise aasta oktoobri lõpus, mil Porsche teatas, et koos optsioonidega on ettevõttel sisuline omandus kasvanud 74,1 protsendini. Uudise tulemusena hüppas Volkswageni aktsia hind üle 100 protsendi ning Volkswagenist sai korraks suurima turuväärtusega ettevõte maailmas.

Paraku sattus Porsche ülevõtmiskatse kulminatsioon ajale, mil autode müük kukkus kokku. Kontserni võlakoormus neljakordistus möödunud aastal 11,4 miljardi euroni ning ülevõtmise ebaõnnestumise tõttu ning 6. mail teatati loobumisest ning kahe ettevõtte suuromanikud, mis osaliselt kattuvad, leppisid kokku, et hoopis Volkswagen võtab Porsche üle.

Nädal aega tagasi vormistasid kaks autotootjat ülevõtmise lõplikult. Selle esimene etapina peaks Volkswagen omandama 49,9 protsenti Porschest veel selle aasta lõpuks. Kahe ettevõtte täielik integreerumine peaks toimuma 2011. aastal, mil Porschest saab lihtsalt üks Volkswageni kümnest brändist.

Kui Porsche kahjumiteate võtsid investorid kolmapäeval vastu üsna rahulikult (paljud analüütikud pidasid ettevõtet pigem riskifondiks kui autotootjaks), siis eilne aktsiasoovituse alandamine pani väärtpaberi kukkuma. Aktsia kümneprotsendiline kukkumine päeva alguses hiljem siiski mõnevõrra taandus.

Hetkel kuum