Kadri Paas • 29. november 2009 kell 21:00

Arco Vara kahjum kasvas mitu korda

Käive kahanes 195,3 miljonilt kroonilt 108,1 miljonile kroonile. "Üheksa kuu kahjumi suurim osa on selgelt ühekordse ning erakorralise iseloomuga - juba varem teatatud kolme erineva osaluse müümisega kinnistes ettevõtetes kaasnenud kahjum, millest teavitasime oktoobris," ütles ASi Arco Vara juhatuse esimees Lembit Tampere.

Madala valmistoodangu laoseisu tõttu on käibe paranemist oodata selle aasta IV kvartalis või 2010. aasta I kvartalis. Põhitähelepanu on suunatud käibe suurendamisele ja likviidsuse parandamisele projektide ja laoseisu müügi abil.

"Hinna langetamine on langeval turul paratamatus - eelmise aasta lõpus olime kindlasti esimeste seas, kes hinnalangusega kiirelt kaasa läksid ning see võimaldas meil müügiga edukalt toime tulla eelmise aasta olematu aktiivsusega turul," kinnitas Tampere.

Põhilised kulude kärped on tehtud ja eesmärgiks on hoida püsikulusid lisaks kokku 15,0 miljoni krooni ulatuses aasta arvestuses. Osal töötajatel on vähendatud nii töötasusid kui ka tööaega. Kokkuhoiust rääkides tõi Arco Vara juht näiteks, et firmas loobuti lõviosast ametiautodest.

Tampere sõnul plaanib Arco lähemate kuude jooksul uute projektidega alustada. "Enne kopa maha löömist me konkreetseid lubadusi anda ei saa. Uudistajate ja ostu planeerivate inimeste arv on selgelt tõusma hakanud. Pangad on selgelt võtnud suuna eluasemeturule täiendavate vahendite laenamiseks," ütles Tampere. "Mingist buumist või suurmüügist antud kontekstis muidugi rääkida ei saa," lisas Tampere.

Arco Vara pankrotioht on endiselt finantspositsiooni väga pingelise olukorra tõttu olemas - ettevõttel on likviidseid vahendeid nähtavalt vähem kui lühiajalisi kohustusi. Seega on varude realiseerimine ja kohustuste edukas juhtimine ettevõttele eluliselt vajalik. Ettevõtte väga kehva likviidsust leevendab veidi osaluste müük kolmes olulises ühisettevõttes ja Arco Investeeringute nõutav 113 miljonit krooni Ühendatud Kapitalilt.

Hetkel kuum