Sirje Rank • 29. november 2009 kell 21:00

Rehn sai Kallase ihaldatud portfelli

"Ei tee paha, et euroala laienemise eest vastutav volinik räägib soome-ugri ja skandinaavia keeli," nentis Olli Rehn reedel Soome meediale, kui Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso oli avalikustanud portfellide jaotuse komisjoni uues koosseisus.

Soome sai vastutusrikka valdkonna, mida oleks ihanud ka teist ametiaega volinikuna jätkav Siim Kallas. "Kõige ihaldatum portfell langes automaatselt ära - rahandus- ja rahapoliitika, kuna Eesti pole euroalal," nentis uue komisjoni transpordivolinik.

Rahandusvolinikul on öelda kaalukas sõna nii Euroopa majanduskriisist väljatoomisel, riiklike tugimeetmete lõpetamisel kui ka distsipliini taastamisel avaliku sektori rahanduses.

"See on tippklassi amet," ütles Soome peaminister Matti Vanhanen. Soome välisministri Alexander Stubbi sõnul saab endisest laienemisvolinikust maailma suurima majandusruumi rahandusminister.

Rehn hakkab Joaquin Almunia asemel esindama Euroopa Komisjoni ka Läti abipaketis. Almunia saab aga uues komisjonis konkurentsivoliniku portfelli, mis on samuti väga mõjukas ja vastutusrikas amet ELi ühisturu kaitsel ning riigiabi ja monopolide ohjamisel.

Ägedaim lobitöö käis riigipeade tasandil siseturu voliniku portfelli pärast, mille brittide meelehärmiks sai prantslane Michel Barnier. Meelehärmiks, kuna Barnier' pädevusse jääb ka finantsteenuste reguleerimine, mis on London City jaoks elulise tähtsusega.

Prantslased saavad finantskriisi järel keskse rolli ELi pangandus- ja finantsturu uute reeglite jõustamisel. President Nicolas Sarkozy ei varjanud oma rõõmu, nimetades ajalehele Le Monde Suurbritanniat portfellide jaotuses suurimaks kaotajaks.

Ühtlasi rõõmustas Sarkozy, et põllumajandusvoliniku portfell läks "meie sõbrale Rumeeniale", ehk samuti mitte anglosaksi riigile. Prantsusmaa loodab, et nii on kindlustatud kurss rohkem reguleeritud majanduspoliitika suunas ning ka ELi ühtsel põllumajanduspoliitikal on tulevik kindel, kirjutas Le Monde.

Põllumajandusvoliniku kohta kerkisid aga kohe küsimused, kuna tegemist on Rumeenia endise põllumajandusministriga ajal, mil ELi toetusraha kasutamine oli riigis suure kriitika all.

Analüütikute arvates võib Barnier' valik olla kaval käik - oma volinik aitab ehk hajutada prantslaste vastumeelt ELi teenuste turu avamise vastu. Niisamuti tuleb sakslasel energiavolinikuna tegeleda ELi energiaturu liberaliseerimisega, ehkki Berliin sellest erilises vaimustuses ei ole. ELi uutele liikmesriikidele võib aga energiavoliniku portfelli andmine Venemaaga tihedas energiakoostöös Saksamaale vastakaid tundeid tekitada.

Euroopa Komisjoni uues koosseisus transpordivoliniku portfelli saanud Siim Kallas ütles, et on Jose Manuel Barroso otsusega rahul - enim ihaldatud portfellile ei olnud Eestil nagunii lootust.

Reedel telesilla vahendusel Brüsselist otsust kommenteerides ütles Kallas, et avaldas Barrosole soovi saada majanduse alal mõni tõsise vastutusega valdkond, kas või transport.

Kallas tõrjus hinnanguid, et transpordiala portfell on vähe oluline. "Transpordi valdkond on üks otsitumaid ja ihaldatumaid," ütles Kallas, tuues näiteks mitmed suured riigid, kelle volinikud seda portfelli varasematel aastatel on hoidnud.

Kallase pädevusse jääb nii lennu-, raudtee- kui ka laevaliiklus. Kallas lubas kosta ka parema otselennuühenduse ja piirijärjekordade lühendamise eest, ehkki otseselt need ta uude vastutusalasse ei kuulu.

Hetkel kuum