Aivar Hundimägi • 29. november 2009 kell 21:00

Rikaste TOP: Kinnisvara ja hotellid ehk Kofkin

Näiteks ei ole teada, kui suur on täpselt Kofkini osalus ettevõttes Capital Investment Group, mis annab lahkelt Kofkini firmadele laenu ja kus ta oli väikeomanik veel 2007. aastal. Nüüd on ainuomanikuks Hispaanias ühe Marbella juristi juures registreeritud ettevõte Vista de la Pena.

See ettevõte on aastaid trooninud Hispaaniast Eestisse saabuvate investeeringute pingereas, sest on Kofkini firmadesse investeerinud üle 200 miljoni krooni.

Hispaania firma omanikke ei tea ka Capital Investment Groupi juhtorganitesse kuuluvad inimesed, kes on osalenud ka teiste Kofkini firmade juhtimises.

Capital Investment Groupi juhatuse liige Peedu Zeiger on Äripäevale öelnud, et ta ei tea Vista De la Pena omanikke. Firmat esindab Kofkin. Eelmisel aastal nõukogus olnud Heldur Unt väitis aga siis, et tal pole selle firmaga mingit pistmist. Enam ta tõesti ei kuulu ka nõukogusse ja võib-olla oli põhjus selles, et Unti nimi jooksis eelmisel aastal läbi ühest keskerakondlasi tabanud lõbumajade skandaalist.

Kofkini puhul on sageli mainitud sõprussuhteid Keskerakonna esimehe Edgar Savisaarega. Kofkin on hiljuti Postimehes ja Eesti Ekspressis ilmunud intervjuudes öelnud, et ta ei ole Keskerakonda rahaliselt toetanud.

Kofkin lõpetas 1958. aastal Tallinna Kaubandustehnikumi, tema üks esimesi töid oli liha müümine. Ta tegi kiiret karjääri, olles kaupluse Volta juhataja ning liha- ja piimatööstuse ministeeriumi välissuhete osakonna juhataja.

1971. aastal lõpetas Kofkin Tartu Ülikooli juristina ja 1974. aastal emigreerus Austriasse, kus töötas firmas Agromeat direktorina. Kofkin kuulus ka selle ettevõtte omanikeringi.

1980ndate keskel asutas ta Zürichis firma Kompexim AG, mis tegutses NLis ja tollastes sotsmaades, tehes bartertehinguid. Eestisse tuli ta Pingviini jäätise ja bistroodega, mida Tartus aitas käivitada praegune peaminister Andrus Ansip.

Hetkel kuum